10 érdekesség a Dominikai Köztársaságról

Amikor az ember a Dominikai Köztársaságra gondol, egyből a fehér homokos strandok és az örök napsütés jut eszébe. Kétségtelen, hogy a Dominika büszkélkedhet a világ legcsodálatosabb strandjaival, melyet mi sem bizonyít jobban, mint hogy évente ötmillió turista érkezik ide.

Turisztikai célpontként a karibi szigetvilág gyöngyszeme világszínvonalú üdülőhelyeket és golfpályákat kínál. A közelmúltban a térség gasztronómiai kultúrájának fővárosaként kiemelt régióban egzotikus és ízletes fogásokat élvezhetünk. A szigetre érkezők számtalan programlehetőség közül válogathatnak: búvárkodás, kerékpározás, lovaglás, csak néhány az aktív kikapcsolódási lehetőségek tárházából. A Dominikai Köztársaság azonban számos más érdekességet is tartogat gazdag történelmével, élővilágával és kultúrájával, amiért megéri utazási bakancslistánk élére tűzni. Lássuk a 10 legérdekesebb tényt erről a trópusi desztinációról.

 

1. Hispaniola

Hispaniola szigete volt az első állandó európai lakhely Amerikában. Amikor Kolumbusz Kristóf először kelt át az Atlanti-óceánon 1492-ben, akkor érintette először a szigetvilágot és érkezett meg a sziget északi partjára a Santa Maria fedélzetén.


fotó: shutterstock.com

 

2. Santo Domingo

fotó: shutterstock.com

 

Santo Domingo a Dominikai Köztársaság fővárosa, Amerika legrégebbi „európai” települése. A Kolumbusz által 1496-ban alapított település adott otthont a spanyol korona első gyarmati uralmának az Újvilágban. Itt található az Új Világ első székesegyháza, első önkormányzati épülete és az első egyeteme is.


3. Dominika zászlajának jelentése

fotó: shutterstock.com

 

A dominikai zászló három színből áll: piros, fehér és kék. A nemzeti himnusz és címer mellett a zászló a Dominikai Köztársaság egyik nemzeti szimbóluma, minden színének megvan a jelentése. A középen lévő kereszt fehérje az üdvösséget, a piros téglalapok a függetlenségért harcoló hősök vérét képviselik, a kék téglalapok pedig a szabadságot szimbolizálják.

 

4. Optikai illúzió Polo-ban
A Dominikai Köztársaság Polo nevű kisvárosában úgy érezhetjük, mintha kicseleztük volna a gravitáció törvényét. A hegyi kisváros egyik útján, ha az autónkat hagyjuk szabadon gurulni azt az optikai illúziót kelti, mintha a meredek úton felfelé gurulna. Ezt az illúziót a dombok és az őket körbevevő táj együttese okozza és teljesen megvicceli érzékeinket.

5. Csak itt található a világon: ez a larimar
Dominika különleges ásványok és drágakövek lelőhelye. Az egyik ilyen különleges kőzet a larimar, mely csak itt található meg az egész világon. Azúrkék színe az óceánok kékségét tükrözi, a spirituális világban számos pozitív energiát társítanak hozzá. A követ 1974-ben fedezték fel a tengerparton, így az az őslakosok azt hitték, hogy a tengerből származik. Eredeti lelőhelye azonban a Bahoruco-folyó melletti területeken van, ahonnan a kőzetek egy része belemosódott a tengerbe, így találhatták meg a partján.

 

fotó: shutterstock.com

 

6. A hosszúszárnyú bálna

A karibi szigetvilág lélegzetelállító tengeri élőlények téli otthona. A Dominikai Köztársaság északkeleti partján fekvő Samana-öbölbe évente 2.000 – 3.000 hosszúszárnyú bálna érkezik. A gigantikus élőlények az Atlanti-óceán északi részéről a meleg dominikai vizekre vándorolnak, hogy szaporodjanak és borjaikat világra hozzák.

 

fotó: shutterstock.com

 

Márciusig tartózkodnak itt, mielőtt visszatérnének az Izland és Grönland környéki nyári táplálkozási helyükre.

7. A legmagasabb pont
A Karib-szigetvilág legmagasabb csúcsa, a Pico Duarte. A Dominikai Köztársaságban található a karib térség legalacsonyabban és legmagasabb fekvő régiója is. A 3.087 méteres Pico Duarte hegycsúcsát évente közel 3.000 turista hódítja meg.

8. Az Enriquillo-tó
A legalacsonyabb pontja ezzel szemben az Enriquillo-tó, mely magas sótartalmáról híres. Nagyon színpompás és gazdag élővilág veszi körbe a tavat, gyakori vendégek itt a gyönyörű rózsaszín flamingók, de itt találhatóak legnagyobb számban szabadon élő krokodilok is.

9. A pálmajáró
Pálmajáró névre hallgat a Dominikai Köztársaság nemzeti madara. A veréb nagyságú madár elnevezése onnan ered, hogy több párral közösen építenek fészket egy-egy magasabb királypálma tetején. Endemikus faj, csak a Közép-Amerikai Hispanolia szigetén, Haitiban és a Dominikai Köztársaságban él. A pálmajárók a dominikaiakhoz hasonlóan zajos, színes társasági életet szeretnek élni.

10. Damajagua 27 vízesése

fotó: shutterstock.com

 

A kalandoroknak kötelező a helyiek által csak 27 Charosnak, azaz Damajagua 27 vízesésének nevezett adrenalin túra. 12 év felett bárki részt vehet a túrákon, ahol megfelelő védőfelszereléssel egy gyalogtúra után különböző vízeséseken, zúgókon, barlangokon és természetes csúszdákon át élvezhetjük a festői szépségű szurdok vizes élménypályáját.

forrás: otptravel.hu

 

Kedvet kaptál Dominikához? Megértjük. Mutatjuk hozzá a legjobb ajánlatokat az amerikaneked.com oldalunkon!