New York újdonsága: integess valós időben egy Dublinban sétálónak 

Ha New Yorkban jársz, már valós időben integethettek egymásnak egy random Dublinban sétáló személlyel, köszönhetően ennek az új találmánynak. A két város közötti 5.000 kilométeres távolság ellenére.

Az ötlet egy litván vállalkozótól, Benediktas Gylys-től ered, akinek terveire alapozva tulajdonképpen egy betonból létrehozott tükröt valósítottak meg.

New York és az ír főváros között 24 órás, élő, valós idejű videókapcsolatot indítottak – a két városban egy-egy szoborra hasonlító installációt helyeztek el, melyek kettős célt szolgálnak. Ezek a másik településen található, 3,5 tonnát nyomó “portál” előtti helyről adnak live képet, és közben maguk is rögzítik, amit ők látnak. New Yorkban a Flatiron Plaza-nál, míg Dublinban az O’Connell Street-en.

Rblfmr / Shutterstock | A New York-i Flatiron Plaza látogatói a portálon keresztül “köszönnek át” Dublinba.

,,Az installáción keresztül kapcsolatba lehet lépni a másik város járókelőivel, akik hasonló kíváncsisággal néznek bele a náluk lévő Portalba – de betekintést lehet nyerni a másik város életébe is, úgy, mintha az ott terülne el, és nem sokezer kilométerre.” – írja a HVG tudományos rovata.Az installációt a Portals.org nevű szervezet helyezte el mind a két lokáción, akik nem részletezték a hardveres részleteket – írja a TechCrunch. A mögöttes szoftver-technológiát a távmunkákra szakosodott Video Window nevű brit vállalat biztosította. 


Az EuroNews arról számolt be, hogy a dublini installáció pillanatok alatt népszerűvé vált a dubliniak körében. Az emberek szívesen gyűlnek össze előtte, hogy megnézzék, mi történik odaát, körülbelül 5.000 kilométerrel arrébb. A becsekkolást persze lehet színezni: különféle jópofa performanszokkal szórakoztathatják egymást a felek, óceánon innen és túl.Megnéznéd élőben is, hogyan működik? Ne várj vele sokáig. Kérj ajánlatot New York-i utazásra!