USA körutak (K és Ny)

Egész életedben egy amerikai körutazásra vágytál? Ezzel nem vagy egyedül! Az USA Kelet-Nyugat átszelése olyan életre szóló élményekkel kecsegtet, ami szinte minden pénzt megér. Jó hír, hogy az AmerikaNeked csapatával nem kell súlyos milliókat félretenned ehhez! Egyedi szervezésű USA körutazásaink során tanácsot adunk mit, mikor, hova foglalj – nekünk közvetlenül nem fizetsz az utazásért. Fedezd fel a lehetőségek országát és éld át az amerikai álmot! Amerikai körút egyénileg, profik által szervezve – válassz csomagjaink közül!

Top 4 City

Top 4 City

14 nap
  • New York / Las Vegas / San Francisco
  • Los Angeles / Pacific Coast / Manhattan

515.000 Ft-tól repjegyekkel

Érdekel
East to West

East to West

20 nap
  • New York / Miami / San Francisco
  • Yosemite / Las Vegas / Grand Canyon

649.000 Ft-tól repjegyekkel

Érdekel
New York – Oahu

New York – Oahu

14 nap
  • A legnépszerűbb sziget
  • Elképesztő látvány / Izgalmas programok
  • Hegyek / Völgyek / Óceán

699.000 Ft-tól repjegyekkel

Érdekel

USA COVID információk

2023. május 12-től kezdődően semmilyen oltási valamint tesztelési kötelezettség nem áll fenn, így azok is utazhatnak az Egyesült Államokba, akik korábban semmilyen Covid oltást nem kaptak!

USA körutazás tudnivalók

Egy igazi USA körutazás rengeteg ember bakancslistáján szerepel. Egy hatalmas országról beszélünk, milliónyi érdekes várossal, nemzeti parkkal és egyéb látványosságokkal. Ezt nem lehet 1 hét alatt beutazni. Tapasztalataink alapján legalább 14 nap, de inkább 20-23 nap szükséges ahhoz, hogy az ország legfontosabb nevezetességeit kényelmesen meg lehessen látogatni. Egy Amerika körutazás alatt nem szabad sietni. Minden városra és fontos látványosságra elég időt kell szánni, különben csak nagyon felületesen tudod megismerni ezt a csodás országot. Kevesen mernek egy amerikai körutat egyénileg bevállalni, pedig a megfelelő tervezéssel és szervezéssel szinte bárki nekivághat a kalandnak (akár családostul, baráti társasággal vagy párban). Az AmerikaNeked csapatának tapasztalt utazásszervezői minden fontos információt átadnak ahhoz, hogy valóban felejthetetlen utazásban legyen részed.

USA körutak – mikor indulj neki?

Sokan kérdezik tőlünk, hogy mikor érdemes nekivágni egy USA körutazásnak. A válaszunk: bármikor. De tényleg. Ez nem egy hét napos nyaralás a trópusokon, ahol oda kell figyelni a jó időzítésre. Egy ilyen út során legalább 2-3 hétig távol leszel és szinte biztos, hogy változatos időjárási körülményekkel fogsz találkozni. Persze nagyban befolyásolja a körutazás „viszontagságait”, hogy melyik évszakban indulsz neki. Nagyon nehéz megbecsülni, hogy egy adott városban, egy adott hónapban milyen időjárással fogsz találkozni. Például New York-ban télen havazhat és kemény hidegek is lehetnek, míg Texasban vagy Kaliforniában télen sem kell bundakabátba bújnod. Mindig igyekszünk úgy szervezni az útjainkat, hogy viszonylag konstans és élvezhető időjárással tudj kalkulálni. Persze az egyéni igények és preferenciák ezt felülírhatják. Javasoljuk, hogy mindenképp vedd fel velünk a kapcsolatot, találunk jó időpontot! ☺

Amerikai körutazás repülőút hossza

USA-ba a repülőút hossza 8-15 óra attól függően, hogy közvetlenül vagy átszállással repülünk, illetve, hogy melyik városból szeretnél nekikezdeni az USA körutazásnak. Még az áramlatok is befolyásolhatják az utazás időtartamát (+/- 1-1,5 óra). Habár a közvetlen járatok kényelmesebbek, átszállással sokszor jóval kedvezőbb áron lehet repülőjegyet foglalni. Gyakori tranzitvárosok: London, Párizs, Amszterdam, Frankfurt, Helsinki, Lisszabon, Isztambul és Varsó. Az országon belüli repülőutak rendszerint rövidek és kényelmesek. Általában nem hosszabbak 3-4 óránál.

Időeltolódás

Az USA szárazföldi területein összesen 4 különböző időzónát használnak. Magyarországhoz képest emiatt általában -6 óra és -9 óra közötti időeltolódással lehet számolni. Mivel ez már egy jelentős eltérésnek számít, így az utazás során számolni kell a „jetlag” jelenségével (főleg hazatérés után). Az USA körutazás előtt néhány nappal már érdemes igazítani az ébrenlétünket az ottani időzónákhoz, hogy ne ott kelljen alkalmazkodnunk.

Konnektor

Amerikában az A és B típusú 2, illetve 3 ágas konnektorok az elterjedtek. Emiatt érdemes vinni EU-USA hálózati átalakítót, hiszen anélkül nem fogjuk tölteni az elektromos eszközeinket. Szerencsére a városokban is sok helyen kapni ilyen átalakítókat.

Vízum

Az USA-ba nem szükséges klasszikus vízum. Érvényes magyar útlevéllel rendelkezők online tudnak beutazási engedélyt (ESTA) kérni. Ezt érdemes minimum 72 órával a beutazás előtt megigényelni. Az ára összesen 14 USD.

Árak az USA-ban

Egy amerikai körutazás során kiemelten fontos tisztázni az ottani árszínvonalat, hiszen legalább 2-3 hétig a helyi árcédulákkal fogsz találkozni, amik nagyban eltérhetnek az itthon megszokottaktól. USA egy igen drága ország, az itthoni árak 1,5-2x-esével nyugodtan lehet számolni. Érdemes megnézni hova ülünk be, lehet találni elfogadható árú helyeket szinte minden nagyvárosban. Egy „klasszikus étteremben” akár 20-30 ezer Forintnak megfelelő dollárt is otthagyhatunk fejenként, míg a gyorséttermekben ennek a töredékét kell csak kifizetni. Az utcai street food árusoknál kevesebb olcsóbb alternatíva van: 1 hot dog 600-900 Ft-ba kerül, míg egy szelet pizza kb. 300-600 Ft. De természetesen az ismert fastfood éttermek is jelen vannak: McDonalds, BurgerKing, KFC, Subway, stb. A boltokban is jellemzőek a magasabb árak, a szolgáltatások pedig kifejezetten drágák. A belépőjegyeknél is érdemes erre az árszínvonalra készülni. Az autóbérlés sem olcsó az országban pláne, ha a letétek összegét is belekalkuláljuk. Jó hír, hogy az utazásaink nagy része tartalmazza az autóbérlést is, így ezzel külön nem kell számolnod. Fontos kérdés a borravaló „intézménye” egy USA körutazás során, ami gyakorlatilag „kötelező”. A legtöbb helyen 15-18-20% (ezt feltüntetik), de akár ennél is magasabb lehet. Ez az összeget elvárják, magyarán a „klasszikus borravaló” csak ezután jön, amit mindenkinek szíve-joga eldönteni, hogy ad-e (nem szokás).

Milyen a közbiztonságra számíthatsz egy USA körút során?

A közbiztonság mértéke nagyban eltér attól függően, hogy az ország melyik városában, melyik államában tartózkodunk. Általánosságban elmondható, hogy az USA semmivel sem veszélyesebb, mint Európa, csak észben kell tartani néhány alapszabályt, ami feltétlenül szükséges az önfeledt utazáshoz. Nagyvárosokban sötétedés után kerülni kell a szűk utcákat, gettókat. A legtöbb helyen az óceánpartot sem tudjuk javasolni napnyugta után. A helyiek nagyon közvetlenek, így sokszor nehéz észrevenni, hogy ki az aki „csak kedves” és ki az, aki az értékeinkre hajt egy-egy beszélgetés alkalmával. Szerencsére ez utóbbira igen ritkán kerül sor. Az amerikai körutazások szervezésekor odafigyelünk arra, hogy a lehető legbiztonságosabb városokat és környékeket tegyük be az útitervbe, így neked már nem kell ezzel foglalkoznod. Ha bérelt autóval közlekedünk és betartunk néhány alapszabályt (amire felhívjuk majd a figyelmedet), akkor nagyon csekély az esélye bármi atrocitásnak az USA körutazás során. Ez senkit sem tántoríthat el ettől az életre szóló utazástól.