New York utazás

Harapj bele a Nagy Almába és vedd nyakadba a világ egyik leglátogatottabb városát! Egy New York utazás olyan élmény, amire egész hátralévő életedben emlékezni fogsz: Empire State Building, Central Park, Szabadság-szobor, Times Square… akár csak egy filmben lennél. Velünk a New York utazás olcsón is kihozható az elérhető legjobb ajánlatokkal, profi szervezésben. Válassz utat és kérd ajánlatunkat!

Top 4 City

Top 4 City

14 nap
  • New York / Las Vegas / San Francisco
  • Los Angeles / Pacific Coast / Manhattan

540.000 Ft-tól repjegyekkel

Érdekel
East to West

East to West

20 nap
  • New York / Miami / San Francisco
  • Yosemite / Las Vegas / Grand Canyon

699.000 Ft-tól repjegyekkel

Érdekel
New York

New York

7 nap
  • Manhattan / Central Park / Brooklyn
  • Szabadság-szobor / Empire State Building

289.000 Ft-tól repjegyekkel

Érdekel
Keleti Part körút

Keleti Part körút

16 nap
  • New York / Boston / Niagara vízesés
  • Washington / Philadelphia / Atlantic City

553.000 Ft-tól repjegyekkel

Érdekel

COVID információk

2023. május 12-től kezdődően semmilyen oltási valamint tesztelési kötelezettség nem áll fenn, így azok is utazhatnak az Egyesült Államokba, akik korábban semmilyen Covid oltást nem kaptak!

New York utazás tudnivalók

New York a világ 8. leglátogatottabb városa és a világ egyik legikonikusabb helyszíne. Számtalan filmnek, sorozatnak és videójátéknak adott már otthont, így a képernyőn keresztül szinte mindenki járt már a Nagy Almában. A várost közel 9 millió fő lakja, ami egy New York-i utazás során érezni is fogunk: nyüzsgő kerületek, turisták mindenütt és éjjel-nappal lüktető hangulat. Az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb városa körülbelül másfélszer akkora, mint Budapest. A Föld egyik elsőszámú üzleti, oktatási, kereskedelmi és egészségügyi központja. Igazi IT és szórakoztató ipari csomópont, a világ turizmusának egyik kiemelkedő helyszíne. Egy New York-i utazás olyan felejthetetlen és elképesztő élmény, amit kevés más helyszín tud reprodukálni a világon. Igazi világváros, ahol megelevenednek a filmvásznon látott épületek, emberek és tárgyak.

New York időjárása

Sokan kérdezik tőlünk, hogy mikor érdemes New York-ba utazni? A válasz: bármikor! Valóban, New York időjárása minden hónapban sajátos, amit legjobb, hogy ha a saját bőrünkön tapasztalunk meg. A különböző évszakok és hónapok időjárása nagyon hasonlít a hazai értékekhez, kicsit szélsőségesebben. Télen (december, január, február) sokak álma eljutni New York-ba. Nem véletlen, hiszen a karácsonyi hangulat, a havazás és az ünnepek utáni kedvező árak valóban vonzóvá teszik a várost. Az átlag hőmérséklet -3 Celsius és +6 Celsius fok között billeg, de nem ritka az akár -20 fokos hideg sem. Tavasz (március, április, május) mondhatni New York „előszezonja”. Az időjárás kezd melegedni, éledezik a természet és új köntösbe bújik a város. Átlagosan +3 és +23 Celsius fok között mozog a hőmérséklet, de még mindig lehetnek hűvösebb éjszakák és nappalok. Nyár (június, július, augusztus) az igazi főszezon. Ekkor választják legtöbben New York-ot úticélnak és talán ekkor a legnyüzsgőbb a város. A hőmérséklet elérheti akár a +35-40 Celsius fokot is, de a hajnali órákban még mindig beeshet +20 fok alá. Ősz (szeptember, október, november) sokak szerint a New York-i utazás legideálisabb időszaka. Sokkal kevesebb a turista, az időjárás még bőven elviselhető és novemberben pedig már belekóstolhatunk a karácsonyi hangulatba is. Jellemzően +5 és +23 fok között ingadozik a hőmérséklet, hónaptól függően.

Budapest-New York repülőút hossza

New Yorkba a repülőút hossza 8-12 óra attól függően, hogy közvetlenül vagy átszállással repülünk, illetve melyik irányba, ugyanis az áramlatok miatt az odaút 1-1,5 órával hosszabb. Habár a közvetlen járat kényelmesebb, átszállással sokszor jóval kedvezőbb áron lehet repülőjegyet foglalni. Gyakori tranzitvárosok: London, Párizs, Amszterdam, Frankfurt, Helsinki, Lisszabon, Isztambul és Varsó.

Időeltolódás

Mivel a New York-ban használt időzóna UTC-5, így az időeltolódás Magyarországhoz képest -6 óra. Ez alól kivétel az óraátállítás időszaka, mert akkor 1-2 hétig csak -5 óra. Mivel ez már egy jelentős időeltolódásnak számít, így az utazás során előfordulhat „jetlag” (főleg hazatérés után). A New York-i utazás előtt néhány nappal már érdemes igazítani az ébrenlétünket az ottani időzónához, hogy ne ott kelljen alkalmazkodnunk.

Konnektor

Amerikában (és így New York-ban is) az A és B típusú 2, illetve 3 ágas konnektorok az elterjedtek. Emiatt érdemes vinni EU-USA hálózati átalakítót, hiszen anélkül nem fogjuk tölteni az elektromos eszközeinket. Szerencsére a városban is sok helyen kapni ilyen átalakítókat.

Vízum

Az USA-ba és így New York-ba sem szükséges klasszikus vízum. Érvényes magyar útlevéllel rendelkezők online tudnak beutazási engedélyt (ESTA) kérni. Ezt érdemes minimum 72 órával a beutazás előtt megigényelni. Az ára összesen 14 USD.

Árak New York-ban

New York elég drága város, az itthoni árak 1,5-2x-esével nyugodtan lehet számolni. Érdemes megnézni hova ülünk be, lehet találni elfogadható árú helyeket. Egy „klasszikus étteremben” akár 20-30 ezer Forintnak megfelelő dollárt is otthagyhatunk fejenként, míg a gyorséttermekben ennek a töredékét kell csak kifizetni. Az utcai street food árusoknál kevesebb olcsóbb alternatíva van: 1 hot dog 600-900 Ft-ba kerül, míg egy szelet pizza kb. 300-600 Ft. A boltokban is jellemzőek a magasabb árak, a szolgáltatások pedig kifejezetten drágák. A belépőjegyeknél is érdemes erre az árszínvonalra készülni. Fontos kérdés a borravaló New Yorkban, ami gyakorlatilag „kötelező”. A legtöbb helyen 15-18-20% (ezt feltűntetik), de akár ennél is magasabb lehet. Ez az összeget elvárják, magyarán a „klasszikus borravaló” csak ezután jön, amit mindenkinek szíve-joga eldönteni, hogy ad-e.

Milyen a közbiztonság New York-ban?

Egy New York-i utazás során aligha kerülünk veszélybe, hiszen a város turisztikai részei alapvetően biztonságosak. Éjszaka a sötétebb utcákat és a Central Park-ot érdemes kerülni, különösen egyedül. Némileg veszélyesebb környéknek számít Manhattan, Brooklyn, Bronx és Queens bizonyos negyedei. Ha éjszaka kell közlekednünk, javasolt használni a biztonságos metrókat és sárga taxikat. Értékeinkre a szokásos módon javasolt vigyázni, zsebtolvajlások itt is előfordulhatnak (pont úgy, mint bármelyik európai nagyvárosban).