Kanadai nyaralás

A „tavak országa”, de még inkább a „nyugalom-béke-jólét” állama Kanada, ahova turisták milliói szeretnének eljutni. Elképesztő természeti kincsek, szuper városok és hihetetlen élmények várnak egy kanadai utazás során, amire egész életedben emlékezni fogsz. Megfizethetetlennek érzed? Nem az! Az AmerikaNeked csapatával mindenki számára elérhetővé tesszük a Kanada utazásokat, ráadásul súlyos milliókat sem kell félretenned ehhez. Egyedi szervezésű útjainkban tanácsot adunk mit, mikor, hova foglalj – nekünk közvetlenül nem fizetsz az utazásért. Válassz csomagjaink közül!

Kanada COVID információk

A kanadai kormány 2022. október 1. hatállyal minden kanadai határátkelőhelyen minden beutazó tekintetében eltörölte a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos összes korábbi beutazási korlátozást.

Kanada utazási információk

Kanada a világ második legnagyobb országa, Oroszország után. Több, mint százszor nagyobb Magyarországnál, mégis csupán 38 millióan lakják. Az ott élők zöme angolul beszél, de közel egynegyeden a franciát tartják anyanyelvüknek. A hatalmas távolságok miatt igen kevesen vállalkoznak egy „összkanadai utazásra”. Jóval gyakoribbak a bizonyos régiókat/városokat érintő kisebb utazások. Kanada elképesztően gazdag a természeti szépségekben. Szokás a „tavak országának” is nevezni Kanadát, hiszen a világ összes tavának a 60%-a itt található (mintegy 2 millió kisebb-nagyobb tó). De ezek mellett hihetetlen hegyek, erdők és folyók is találhatóak az országban. Tipikusan nem egy „nyaralóország” Kanada (hallottál már kanadai nyaralásról?..). Egész évben hűvös van, persze ez függ attól is, hogy hova utazunk az országon belül. Az árak viszonylag magasak, de ha azt nézzük, hogy „mit kapunk a pénzünkért”, valójában sosem fogjuk megbánni a kanadai utazást.

Kanada időjárása

Kanada mérsékelt és hideg éghajlati övezetekben fekszik, de az egész országra jellemző a szélsőséges időjárás. Sosincs igazán nyaraló idő, nem ezért utaznak ide az emberek. Az átlagos téli és nyári idő nagyban eltérhet az országon belül. A telek akár extrém hidegek is lehetnek (-40°C fok), de ez leginkább csak az északi „örök-jég birodalomban” jellemző. A keleti és nyugati partokon a napi hőmérséklet általában 20°C fok körül mozog, az ország belsejében akár 25-27°C fokok is előfordulhatnak. Bizonyos vidékeken néhanapján igazán meleg is lehet, de ezt viszonylag ritkán tapasztaljuk meg egy kanadai utazás során.

Budapest – Kanada repülőút hossza

Kanada nagyságrendileg 7-9000 km-re van Magyarországtól, várostól függően. Torontóba hazánkból is indulnak közvetlen járatok, amivel kb. 8,5 óra az út, de sokszor átszállással olcsóbbra jön ki a repülőjegy. Kanada többi városa kizárólag átszállással érhető el. Az átszállás leggyakrabban még Európában történik, de akár Torontóban vagy az USA-ban is tranzitálhatunk. A repülési idő általában 11-15 óra az átszállási idők és a célváros függvényben. Kanada egy kényelmesen és biztonságosan megközelíthető úticél.

Időeltolódás

Kanada összesen hat időzónára oszlik. A két óceánpart között 4,5 óra eltérés van. Vancouver és Budapest között -9 óra az eltérés, de Toronto esetében ez mindössze -6 óra. Akárhova is utazunk az országon belül, az időeltolódás jelentősnek számít, így az utazás során szinte garantált a „jetlag” (főleg hazatérés után). A kanadai utazás előtt néhány nappal már érdemes igazítani az ébrenlétünket az ottani időzónához, hogy ne ott kelljen alkalmazkodnunk.

Kanada pénzneme

Kanada hivatalos pénzneme a kanadai dollár (CAD). Ezt itthon is lehet váltani, de sokszor jobban járunk, ha a Forintunkat először amerikai dollárra, majd kint azt kanadai dollárra váltjuk. Mindig tájékozódjunk az aktuális árfolyamokról! Egyébként az országban igen gyakori a bank-/hitelkártya használat, így készpénzre sok esetben már szükségünk sincs. Autóbérlésnél hitelkártya (nem bankkártya!) elengedhetetlen. 1 CAD = kb. 250 Ft

Konnektor

Kanadában (csakúgy, mint az USA-ban) az A és B típusú 2, illetve 3 ágas konnektorok az elterjedtek. Emiatt érdemes vinni EU-USA hálózati átalakítót, hiszen anélkül nem fogjuk tudni tölteni az elektromos eszközeinket. Szerencsére a városokban is sok helyen kapni ilyen átalakítókat. Érdekesség, hogy az európai 220-230 V-tal szemben Kanadában csak 110 V a feszültség. Ezt érdemes szem előtt tartani, ha aktívan szeretnénk elektronikai eszközöket használni.

Kell vízum egy kanadai utazáshoz?

2016 óta Kanadába már nem kell klasszikus vízum, csak egy ún. „elektronikus utazási engedély” (eTA). Ezt online lehet igényelni, ára 7 kanadai dollár. Ez a „vízum” 5 évig vagy az útlevél lejártáig érvényes és egyszerre max. 6 hónap kint tartózkodásra jogosít fel. Fontos kitétel, hogy az útlevélnek az utazás végétől számított további hat hónapig érvényesnek kell lennie. Beutazás után a hatóságok kérhetik a teljeskörű utasbiztosítás dokumentumait, a visszaútra szóló repülőjegyet és a szállás visszaigazolásunkat. Továbbá érdeklődhetnek a beutazás céljáról.

Árak Kanadában

Kanada alapvetően egy drága ország, általánosságban 1,5-2x olyan magas árcédulákkal fogunk találkozni, mint Magyarországon. Az árszínvonal hasonlít az USA-ban tapasztalhatóra, a helyiek átlagos fizetése nettó 630 ezer Forint. 1 liter tej 650 Ft, 1 üveg sör 900 Ft, 1 üveg bor 4000 Ft, továbbá az éttermekben is simán otthagyhatunk 10-15.000 Ft-ot fejenként, gyorséttermekben ennek a töredékét kell csak kifizetni. A boltokban is jellemzőek a magasabb árak, a szolgáltatások pedig kifejezetten drágák. A belépőjegyeknél is érdemes erre az árszínvonalra készülni. Érdekesség, hogy az USA-hoz hasonlóan a boltokban nem tüntetik fel a „bruttó” árat. Az adóval terhelt végösszeget mindig csak a blokkon látjuk. Borravalót mindenhol szokás adni (étterem, szolgáltatások, stb.), általában 15-20%-ot.

Milyen a közbiztonság Kanadában?

Kanada az amerikai kontinens, de talán a világ egyik legbiztonságosabb országa. Utcai atrocitások, lopások és rablások kifejezetten ritkák. Sokkal biztonságosabb ország, mint az USA. Kisebb városokban a bűnözés ismeretlen fogalom, míg nagyvárosokban ritkán elő-elő fordulnak apró zavargások, betörések. Habár egy kanadai utazás során a közbiztonság az utolsó, amivel foglalkoznunk kell, érdemes néhány alapszabályt itt is betartani: Ne járkáljunk éjszaka egyedül sötét sikátorokban, utcákon. Ne keveredjünk helyi balhékba! Értékeinkre (pénz, útlevél, stb.) mindig figyeljünk, használjuk bátran a szállodai széfeket. A bérelt autóban ne hagyjunk semmit látható helyen. Tömegekben, helyi vásárokban figyeljünk a zsebtolvajokra (ritkán fordul elő ilyesmi). Ha ezeket betartjuk, semmi akadálya egy önfeledt és életre szóló kanadai utazásnak.