Támad a Beryl hurrikán – tájékoztatás

A Beryl hurrikán erősödése miatt figyelmeztetést adott ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata a Karib-térségbe utazók számára. 

,,Felhívjuk az utazók figyelmét, hogy a karibi térségben a hurrikánszezon 2024 júniusától elkezdődött.” – áll a Konzinfo Utazom, a Konzuli Szolgálathoz tartozó applikáció 2024. július 3-ai tájékoztatójában.

NBC News | A Beryl hurrikán elérte a 165 m/h sebességű (~ 265 km/h) szelet.

Az amerikai National Hurricane Center (NHC) által kiadott információk alapján a jelenleg 4-es erősségű Beryl hurrikán az idei év első nagy hurrikánja az Atlanti-óceánon, mely várhatóan 4-es kategóriájúvá erősödik. A hurrikán végig pusztította Grenadát, Saint Vincentet és a Grenadine-szigeteket, továbbá nagy károkat okozott Barbados-on, illetve Saint Lucián. Martinique-ra, Trinidad és Tobagóra trópusi viharra, Dominikai Közösségre pedig trópusi viharfigyelő előrejelzést adtak ki.

A hurrikán – az Amerika Neked szempontjából is fontos – Dominikai Köztársaság és Kuba déli részét is érintheti. Jamaicát várhatóan 2024. július 3-án hajnalban érheti el, majd Belize északi részét is érintve – a számunkra szintén kiemelt jelentőségű – mexikói Yucatán-félszigeten várható, hogy eléri a szárazföldet.

A tájékoztató szerint heves esőzésekre, pusztító hurrikán erejű szelekre, valamint veszélyes hullámokra kell számítani. Ezek fennakadásokat okozhatnak a közlekedésben, az elektromos-, valamint az ivóvízellátásban. 

NOAA Aircraft Operations Center / X | Belül az 5-ös erősségű Beryl hurrikánon, miközben az a Karib-térség felett halad át.


A Konzuli Szolgálat kéri a térségben tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel a hurrikánnal kapcsolatos híradásokat, előrejelzéseket. A hatóságok utasításait pedig maradéktalanul hajtsák végre.

Időközben sajnos az Index.hu információira alapozva több ember életét követelte és a földdel tette egyenlővé Carriacou szigetét. Igaz, a Beryl hurrikán ekkor még – erejét tekintve – 5-ös besorolást kapott. 


További híreket, érdekességeket olvasnál? Nézz szét blogunkon, a végén még rátalálhatsz álmaid utazására is.