10 érdekesség, amit nem hallottál Mexikó kapcsán

Mexikó egy igazán különleges ország. Az amerikai kontinensen található, gyönyörű szép tengerpartokkal és turisták által érintetlen városokkal rendelkezik, fantasztikus gasztronómiai élményekkel gazdagodhatsz. Világhírű vendégszeretetéről, miközben kedvező árakkal találkozhatsz. 

És akkor még nem említettük sokszínű társadalmát, amely kulturálisan is több forrásból táplálkozik: elég, ha csak a majákra vagy a spanyol hódítókra gondolsz. 

Eve Orea / Shutterstock | 2021. október 31.: Halottak napja Mexikóvárosban

A szó szoros értelmében érdekes egy ország, ahol a Día de los Muertos, vagyis a “Tánc a halottakkal” az egyik kiemelt esemény, amely rengeteg látogatót vonz a világ minden tájáról.


No, de nézzük, mi az a 10 érdekesség, amivel készültünk a Travel Bible listáját alapul véve:


1. A Cuexcomate

Mexikóban található a világ legkisebb vulkánja. A Cuexcomate mindössze 13 méter magas. Figyelj, mert most jön a csavar: vulkánként csak a köztudatban él, tulajdonképpen egy nem működő gejzír kúpról van szó. Mexikó Puebla államának fővárosában, Pueblában található.

Belikova Oksana / Shutterstock | A Cuexcomate egy inaktív gejzír Puebla városában, Mexikóban.


2. Mexikóváros

A Föld nyugati féltekén São Paulo (Brazília) után a második legnagyobb város: az elővárosokkal együtt 21 millióan lakják.


3. Avokádó

Mexikó a világ legnagyobb avokádó termelője és exportőre. 2021-ben 2,3 millió tonna avokádót termesztettek Mexikóban, amellyel magabiztosan vezeti ezt a listát.


4. Cholula piramis

Mexikóban található a világ valaha épített, legnagyobb térfogatú piramisa, a Cholula Nagy Piramisa. Egyesek szerint egyúttal ez a valaha emberi kéz által megépített legnagyobb emlékmű, amely még az Egyiptomban, Kairó mellett fekvő gízai piramisnál is grandiózusabb méreteket ölt – írja a The Archaeologist.

Kit Leong / Shutterstock | A Cholula kolosszális méreteket ölt: 500 méter széles és 67 méter magas.


5. Csokoládé

Mexikó a csokoládé szülőhelye. A „csokoládé” szó a navatl nyelvben (gyakori köznyelvi nevén azték nyelv) használt „xocolatl” szóból származik.


6. Spanyol nyelv

Világviszonylatban nézve, Mexikóban él a legtöbb spanyol anyanyelvű ember, számuk több mint 121 millióra tehető. Ezzel együtt ugyancsak Mexikóban él a világon a legtöbb spanyol ajkú katolikus, több mint 96 millió fő.


7. Plaza de Toros México

Mexikóban található a világ legnagyobb bikaviadal arénája, a Plaza de Toros México, amely több mint 41.000 ember befogadására alkalmas.


8. Denevér populáció

Mexikóban él a világ legnagyobb mexikói szabadfarkú denevér-populációja, amely több mint 20 milliós kolóniában él a Bracken-barlangban.


9. UNESCO világörökségek otthona

Mexikó 35 UNESCO világörökségi helyszínnek ad otthont: ebből 27 kulturális, 6 természeti, és 2 vegyes helyszínnek. Ezek között található például Palenque, a maja romváros. Ezzel a világranglista előkelő 7. helyét foglalja el, míg az UNESCO Latin-Amerika és Karib-térség szegmensében az első.

Madraguda Verde / Shutterstock | Maja romok Palenque-ben, Chiapas, Mexikó.

10. Volkswagen Beetle

Mexikóban található a világ legnagyobb Volkswagen Beetle autógyűjteménye, több mint 1000 járművel. Kiderült, hogy a VW Beetle 1954 óta van jelen Mexikóban, és valójában Puebla államban (a Mexikóvárossal határos állam) gyártották 1967 óta. Egy évvel később már 100.000 ilyen járművet gyártottak csak Mexikóban.Tetszett a cikkünk? Van még ott, ahonnan ez jött! Olvass blogunkon, utazz képzeletben, és ha készen állsz, kérj ajánlatot például egy mexikói utazásra!