Az USA 2. legidősebb nemzeti parkja, a Yosemite

A Kaliforniában található Yosemite Nemzeti Parkot 1890. október 1-jén alapították, így az Egyesült Államok második legidősebb nemzeti parkja. A világörökség része.

Építményei mellett az USA legvonzóbb “cikkei” a turisták számára az Államok természeti kincsei. Most korábbi USA Nemzeti Parkjainak TOP 8-as listájáról a Yosemite Nemzeti Parkot hoztuk el.

A 3.081 km² területű park a Sierra Nevada hegyvonulatának nyugati felén fekszik. A “Yosemite” indián eredetű szó, jelentése grizzly. A nemzeti park számos természeti csodát és geológiai érdekességet rejt. Területének nagy részét gránit* adja, és csak mindössze 5%-a épül fel vulkanikus és üledékes kőzetből – olvasható az Érdekes világ oldalán.

Maks Ershov / Shutterstock | Üdvözlő bejárati tábla a Yosemite Nemzeti Parkban.

*A gránit a természetben előforduló mélységi magmás kőzet, mely a legelterjedtebb a Földön.


Íme pár érdekes adat a nemzeti parkok legjéről:

  • A Yosemite-völgy 13 kilométer hosszú és 1,5 kilométer széles.
  • A völgyet egy kb. 700 méter vastag, jégkorszaki gleccser vájta és alakította ki – széles “U” alakjával az egyik legtökéletesebb gleccservölgy a Földön.
  • Helyenként 900 méternél is magasabb, meredek gránitfalak övezik a völgyet. A Yosemite emblematikus képződménye is egy hatalmas gránitszikla, nevezetes El Capitan. A szinte tökéletesen függőleges szikla 1.095 méter magas.
  • Szomszédságában 739 méterről zúdul alá a Yosemite-vízesés, amely a 20. legmagasabb zuhatag a világon.
  • Ezenkívül található még egy vízesés a park területén: ez a Snow Creek, amelynek vízhozama 652 méter magasból zúdul le.
Gilberto Mesquita / Shutterstock | Gyönyörű kilátás az El Capitan sziklaképződményre este, a hurokútról nézve.
Stephen Moehle / Shutterstock | Yosemite-vízesés a 20. legmagasabb zuhatag a világon.

A Yosemite másik jelképe a 2.694 méter magas (tengerszint feletti) Half Dome gránitszikla. Akik megmászták, két dolgot tudnak megerősíteni: igazi kihívás, és a tetejéről megfizethetetlen a kilátás. A szikla völgy felé forduló része szinte teljesen függőleges, míg a másik oldala egy hatalmas kupola alakot formál. A Half Dome teteje kb. 1.500 méterrel magasodik a Yosemite-völgy fölé.

Tom Olson / Shutterstock | Half Dome a Yosemite Nemzeti Parkban.

A nemzeti park változatos növényzettel rendelkezik. A Yosemitében megtalálható legkülönlegesebb faj a mamutfenyő (Sequoiadendron giganteum), amely a park területén három csoportban is él. A mamutfenyőn kívül festőtölgy, tömjéncédrus, Amerikai sárgafenyő színesíti a növényzetet, a magasabban fekvő részeken a hegyi rétek a növényfajok 40%-ának biztosítanak otthont.

Jeannette Katzir Photog / Shutterstock | Alvó fekete medve egy fa ágán, a Yosemite Nemzeti Parkban.

Ami a park állatvilágát illeti, igen gazdag. Bár a 19. században eltűntek a grizzlyk és velük egy időben a farkasok, még így sem árt óvatosnak lenni. Ugyanis a medvék közül megmaradt fekete medvék, valamint a mosómedvék élen járnak a gazdátlanul hagyott élelmek eltüntetésében.


Cikkünk végére értél, ahol most két út közül választhatsz: vagy elindulsz a Bryce Canyon irányába, vagy megteszed az első lépést nyugati parti utazásod szervezése felé az amerikaneked.com -on.