Kevés szebb táj létezik a földön – a Bryce Canyon

Ha valamiről nevezetes Utah, a megcsonkított téglalap alakú állam, akkor azok a nemzeti parkok és a természetvédelmi területek – az USA-ban itt található belőlük a legtöbb. Közülük is kitűnik az Észak-Amerika legszebbjének tartott Bryce Canyon Nemzeti Park, ahol több ezernyi vörösben csillámló sziklatű, sziklaív és sziklaoszlop tornyosul ki a földből.

 

Az állam déli részén található park 2.400 és 2.700 méter közötti tengerszint feletti magasságban pompázik. Nem klasszikus értelemben vett valódi kanyon, hanem egy fennsík pereme, ahol a szél és a jég faragta ki a változatos formációkat.

 

 

Pokoli hely, ha eltéved egy tehened, egyébként kevés szebb táj létezik a földön.

Megannyi látványosság akad ezen a természetfeletti helyen: az arénára emlékeztető Bryce amfiteátrum, a barlangszerű képződményeket megmutató Paria View kilátó, a Natural Bridge kilátópont, ahonnan a park talán legszebb sziklaívére lehet rálátni, és a képződmény legmagasabbja, a 2.775 méteren fekvő Rainbow Point.

 

Ebeneezer Bryce mormon telepesnek köszönhető a kanyon neve, ugyanis a legenda szerint 1874-ben a kóbor marháit a sziklafalak között nagy nehezen meglelő férfitől származik az alábbi örökbecsű mondat, amely mindennél jobban visszaadja a misztikus terület jellemét: „Pokoli hely, ha eltéved egy tehened”.

Szerencsére manapság a vezetett utaknak köszönhetően nem nagyon lehet elveszni a tízemeletnyi magas narancsos-vöröses sziklaoszlopok végtelenjében, bár kissé félreesik a mainstream világtól, ezért jóval kevesebben látogatják, mint az arizonai Grand Canyont.

 

 

A turisták mellett szívesen vernek itt sátrat a csillagászok, ugyanis ahogy említettük, a Bryce Canyon Nemzeti Park távol esik a civilizációtól, tehát az égbolt fényszennyezettsége egész alacsony. A látvány annyira szívbemarkoló, hogy egyrészt nehezen hisszük el, tízmillió év eróziós folyamatainak csodálatos végeredményét látjuk, nem pedig mesterségesen megmunkált falakat, másrészt

 

hosszú percekig tart, míg megtaláljuk a kanyon szívébe vezető ösvényt, ami szinte beleolvad a sziklafalakba.

 

 

Maga a park száznegyvenöt négyzetkilométernyi területével egy teljes napot igénylő kirándulással bejárható. Tizenhárom kijelölt kilátóhelye között akadnak napfelkeltére és napnyugtára specializálódottak. Összesen ötven kilométernyi csapás tekereg a sziklákon, melyek között a kevésbé edzettebb látogatóknak a tizennégy kilométeres túraútvonalat érdemes bevállalniuk, a profik pedig belevághatnak a harminchét kilométeres kalandba. A belépésért természetesen fizetni kell, személyenként és gépjárművenként.

 

——————–

(Forrás: roadster.hu, fotók: Shutterstock)

 

 

Megnéznéd élőben is? Támogatjuk az ötletet.
Mutatjuk hozzá a legjobb nyugati parti ajánlatokat az amerikaneked.com oldalunkon!