A vadregényes Grand Canyon

A Grand Canyon (“Nagy szurdok”) a Colorado folyó által kivájt sokszínű, meredek völgyszurdok az Egyesült Államok Arizona államában.

 

A Grand Canyont a Colorado folyó valószínűleg 17 millió év alatt hozta létre. 446 km hosszú, szélessége 6,4 km-től 29 km-ig terjed, mélysége 1.200 és 1.800 méter közötti. Nagy része a Grand Canyon Nemzeti Parkon belül fekszik, mely egyike az első nemzeti parkoknak az Amerikai Egyesült Államokban.

A Grand Canyon a világ hét természeti csodáinak egyike. Évente kb. 5 millió turistát vonz a vadregényes természeti ritkaság.

 

Ez a vidék 1893-ban erdőrezervátumként került védelem alá, méghozzá Benjamin Harrison elnök hathatós közreműködésével. 1908-ban Theodore Roosevelt alapította a Grand Canyon Nemzeti Emlékművet, és 1919-ben alakult meg maga a nemzeti park, amelynek területét 1975-ben kibővítették. A park déli része egész évben, az északi május közepe és október között látogatható. A meredek ösvényeken le is lehet jutni a folyóig, ahol nyáron akár 40 fokig is emelkedhet a hőmérséklet, kényelmes tempóban egy-egy napba is telik a le- és feljutás.

 

A kanyon egy részén ma is a hualapai indiánok felügyelete alá tartozik, a meredek falakba vájt barlangokban laknak. Az első expedíciót John Wesley Powel vezette 1893-ban, részletesen felderítette és a Colorado vad zuhatagain le is hajózott, úti beszámolója nyomán vált népszerű turista célponttá. Különösen kedvelt célpontja a vadevezősöknek a vízi túra.

 

 

2007-ben különleges látványossággal bővült a park, a Skywalk (Égi séta) kilátóval, mely a folyó felett 1.200 méter magasan a peremtől húsz méterig nyúlik ki, alja és falai üvegből vannak. Több nagyobb és mélyebb kanyon is van a Földön, de még mindig a Grand Canyon a legismertebb.

 

(Forrás: erdekesvilag.hu, fotók: Shutterstock)

 

Kezdhetjük szervezni amerikai utazásodat? Mutatjuk hozzá a legjobb ajánlatokat az amerikaneked.com oldalunkon!