A Rushmore-hegy elnökei

A Rushmore-hegy az amerikai Dél-Dakota államban található. Az itt látható hatalmas nemzeti emlékhely 1927 és 1941 között készült.

 

 

A hegy oldalába négy nagy amerikai elnök arcmását vésték: az elsőt, George Washingtont, a harmadikat, Thomas Jeffersont, a tizenhatodikat, Abraham Lincolnt és a huszonhatodikat, Theodore Rooseveltet. John Gutzon Borglum, dán származású szobrász kapta a feladatot, hogy a különleges emlékművet kifaragja. Borglum úgy vélte, hogy sem a kijelölt helyszín, sem az alakok nem megfelelőek, ezért az 1.745 méter magas Rushmore-hegyet választotta a mű kivitelezéséhez, finomszemcsés gránitja miatt. A megfelelő kőzet megtalálásához mégis több méternyi követ kellett lerobbantani. Roosevelthez, akinek a feje leghátrébb található, 37 m-t kellett faragni a sziklába. A munkálatok során mintegy 450.000 tonna követ hasítottak le a hegyről.

 

 

A szobrász úgy döntött, egyenként készíti el a fejeket, nem pedig egyszerre dolgozik mindegyiken, mert így egymáshoz és a környezethez is illesztheti azokat. Miután meghatározták a faragási területet, kirobbantották a sziklából a felesleges részeket. Az egész munka nagy részét dinamittal végezték, csak az apróbb részletekhez használtak fúrót. A négy fej mindegyike 18 m magas, az orrok átlagban 6 méter hosszúak. A szájak 5,5 m, a szemek pedig 3,5 m szélesek. Ahhoz, hogy az arcok ekkora méretben is ilyen jól mutassanak, óriási mérnöki tudás szükséges. Borglum nem sokkal műve befejezése előtt, 1941.március 6-án meghalt. Így sosem láthatta teljesen készen művét. A munkálatokat fia, Lincoln Borglum fejezte be, aki már 15 évesen is segített apjának.

 

További 3 érdekesség a Rushmore-hegy kapcsán:

  1. Az eredeti tervek szerint az alakokat derékig ábrázolták volna, de finanszírozási gondok miatt csak a jelenleg látható arcok készültek el. Egyedül a legelőrébb lévő Washington galléros öltözékét lehet felismerni, illetve kivehető még a jobb szélen helyet foglaló Lincoln bal kezének felső része, amit a tervek szerint ruhájának hajtókájára kulcsolt volna.
  2. Miközben a szoborcsoport a telepesek egyik nemzeti szimbólumává vált, az indián őslakosság számára a Fekete-hegyek a mai napig az egyik indián szent helynek számítanak.
  3. A munka során keletkezett törmelék azóta is látványos kupacként terül el a dombormű alatt.

 

forrás: erdekesvilag.hu

 

Tetszett ez a cikk? Maradj itt blog oldalunkon, és olvass még több érdekességet, például egy 2018-ban eladásra kínált kaliforniai településről!