91 éve nyitotta meg kapuit az Empire State Building

New York legnépszerűbb építménye. Manhattan ikonikus felhőkarcolója. Amerika egyik leghíresebb épülete. Ezeket a címkéket méltón viseli az Empire State Building.

 

Megünnepelve kedvenc New York-i felhőkarcolónk május 1-jei születésnapját, összeszedtük a 10 legérdekesebb információt, ami után már csak egy New York-i repülőjegyre lesz szükséged, hogy saját szemeddel is megcsodáld a „Nagy Alma” emblematikus épületét.

  1. Az Empire State Building (ESB) magassága 381 méter, ha az antennát is beleszámoljuk, 443,2 méter.
  2. A felhőkarcoló 103 emeletes, melyek közül a 86. és 102. emeleten kilátóteraszokat alakítottak ki. (Van egy VIP kilátóterasz is a 103. emeleten, de ide csak kiváltságosok juthatnak be, turisták által nem látogatható.)
  3. Az épület felépítése 24,7 millió dollárba került (ha a telket is beleszámítjuk, közel 41 millió dollár a teljes költsége). Dupla ennyibe került volna, de a Nagy Gazdasági Világválság miatt jóval alacsonyabb áron készült el.
  4. New York egyik legnépszerűbb turistalátványossága a maga évi kb. 4 millió látogatójával.

 


kép: shutterstock | New York legnépszerűbb felhőkarcolója, Manhattan ikonikus épülete, az Empire State Building Amerika egyik leghíresebb épülete.
[divider scroll_text
]

 

5. A `20-as évek gazdasági virágzása idején New York-ban többen is meg akarták építeni a világ legmagasabb felhőkarcolóját. A Bank of Manhattan épülete és a Chrysler Building volt versenyben erre a címre, újabb és újabb szinteket építettek, hogy felülkerekedjenek a másikon. 1929-ben aztán a General Motors korábbi vezetője, John J. Raskob és New York korábbi kormányzója, Al Smith bemutatta az Empire State Building terveit, és ezzel új szereplőként benevezett a versengésbe.


kép: shutterstock | A „rivalizáló” tornyok

Amikor Walter Chrysler meglátta a terveket, még gyorsan építtetett egy csúcsot az épületére, de erre az ESB építészei is léptek, így végül az Empire State Building lett a legmagasabb New York-i felhőkarcoló.

 

6. A tervezők tudták, hogy a repülésé a jövő ezért az eredeti terv szerint abban gondolkodtak, hogy a torony kikötő lehetne a kormányozható léghajók számára. Terveztek egy csörlős szerkezetet, amire kiköthetett volna a léghajó, amiből aztán az utasok egy mobil deszkán juthattak volna be a toronyba, majd a 102. emeletre tervezett check-in és hatósági ellenőrzés után kb. 10 perc múlva már Manhattan utcáin sétálhattak volna. A kezdeti lelkesedés után hamar rájöttek, hogy a nagy szél miatt lehetetlen ennyire pontosan megközelíteni a tornyot, így végül ezt a hajmeresztő tervet elvetették. Egyszer, 1931 szeptemberében egy kisebb léghajó pár percre kikötött a tornyon, majd egy marketingakció részeként egy másik léghajóról dobtak le újságokat az Empire State Buildingre, de többé nem gondolkodtak ilyesmiben.

 

7. 3.400 ember dolgozott az építkezésen (sajnos közülük öten a helyszínen haltak meg), köztük sok indián is volt, ahogy sok más New York-i felhőkarcoló és híd építkezésén is.


kép: shutterstock | Középkorú vasmunkás az Empire State Building építkezésén, 1930-ban.

 

8. Nagy ambíciókkal indultak, úgy tervezték, hogy nagy cégek fogják bérelni/megvenni az Empire State Building irodáit, csakhogy a Nagy Gazdasági Világválság miatt nem volt erre pénz, így 1931-ben, a nyitáskor csak az irodák negyede volt el/kiadva. Rá is ragasztották az Empty (üres) State Building nevet, és ez így is maradt a `30-as években. Próbálták különféle trükkökkel, akciókkal szépíteni a helyzetet: egyszer például szeánszot rendeztek Thomas Edison szellemének megidézésére, mert úgy vélték, ez biztos, hogy csakis az Empire State Buildingben történhet meg, míg máskor egyszerűen felkapcsolták az egyébként üres felső szinteken is a lámpákat, hogy úgy tűnjön, mindenhol zajlik az élet. Végül a `40-es években sikerült megtölteni és ma már olyan sok cégnek van itt irodája, hogy az Empire State Buildingnek saját irányítószáma is van (10118). (Egyébként ez kb. 40 másik felhőkarcolóra is igaz, mármint, hogy saját irányítószámmal rendelkeznek.)

 

9. A második világháború végén egy bombázórepülő a ködös időben véletlenül nekiment az épületnek. Csak két emelet sérült meg az ütközésben, de sajnos 14 ember meghalt. 40 perc alatt kiürítették az egész épületet, és két nap múlva a két sérült szintet leszámítva újra használatba vették az irodákat.


kép: shutterstock | Az Empire State Building a legtöbbet fotózott épület a világon.

 

10. Egy 2011-ben, több millió kép elemzése alapján végzett felmérés alapján kutatók megállapították, hogy az Empire State Building a legtöbbet fotózott épület a világon.

 

forrás: netkoffer

 

Kezdhetjük szervezni New York-i utazásodat? Mutatjuk hozzá a legjobb ajánlatokat az amerikaneked.com oldalunkon!