Kihagyhatatlan program, ha Las Vegas-ban jársz: a Hoover-gát

A Hoover-gát egy nagy teljesítményű vízerőmű Arizona és Nevada államok határán, Las Vegas központjától 60 kilométerre (autóval), a Colorado folyón, az Amerikai Egyesült Államok területén.

A hatalmas szerkezet kulcsszerepet játszik a folyószabályozásban, emellett létfontosságú édesvízzel látja el az év minden napján Nevada, Arizona és Kalifornia több mint 20 millió lakosát. Ugyancsak fontos feladata az elektromos áram termelése. Az erőmű több mint 2000 megawatt teljesítményű, amely 1,3 millió ember számára elegendő áram termelését jelenti. Az áramot több száz mérföld hosszú villamos távvezetékek szállítják a környező államok gyáraiba, finomítóiba és a civil felhasználókhoz, köztük a közel fekvő Las Vegashoz.

 

Építése 1931-től 1936-ig tartott, és elkészültekor ez volt a világ legnagyobb gátja. Az elnevezés sok vitát kavart a közvéleményben, végül a korábbi elnökről, Herbert Hooverről nevezték el. A duzzasztás eredményeként a gát mögött létrejött tó a Mead-tó.

 

Az építkezéshez 3 330 000 m³ betont használtak fel, ami egy San Franciscót New Yorkkal összekötő kétsávos autópálya építéséhez is elegendő lett volna.

 

Ahogy fejlődött a délnyugati országrész az Egyesült Államokban, egyre több figyelmet fordítottak a Colorado folyóra. Az 1890-es évek végén William Beatty földbirtokos egy csatornát tervezett építeni a folyótól a Mexikóhoz közeli birtokáig öntözés céljából, de végül a terv a költségek miatt kudarcba fulladt. 1902-re az elektromos áram továbbítása már felfejlődött annyira, hogy a Los Angelesben működő Edison Electric Company felvetette egy gát építését a Colorado folyóra, ami 12 méter magas és 7500 kW energiát termelne, de ezt az energiát csak 130 km-es távolságba tudták volna eljuttatni, és csak néhány közeli bánya ellátására lett volna lehetőség, ezért ezt elvetették. 1922-ben újra felmerült egy gát terve, Arthur Powell Davis javaslata az volt, hogy 32 km-re a gáttól dinamittal robbantsanak le sziklákat, és a folyón úsztassák le a gát építéséhez, de ezt is elvetették.

 

A gát emberi áldozatokat is követelt: a közel 21.000 munkásból 112-en vesztették életüket, közülük 96-an haltak meg az építkezés közben. 

 

A 221 méter magas, 379 méter hosszú és – helyenként – 200 méter vastagságú gát 1936 tavaszára elkészült, s mind a mai napig eredeti berendezéseivel működik. A gát lábánál álló vízerőmű 16 hatalmas turbinája egy U alakú épületben kapott helyet (8-8 turbina mindkét oldalon), a rendszer üzembe helyezése 1936-ban vette kezdetét, és 1961-ig tartott.

 

A Hoover-gát átadása óta mágnesként vonzza a turistákat: évente több százezren vesznek részt a Hoover-gát Látogatóközpontja által szervezett túrákon.

 

A végére pedig 3 kiemelt érdekesség a Hoover-gát kapcsán, Neked.

  1. A gát stratégiai fontosságú célpont, ezért a történelem során két alkalommal zárták el a nyilvánosság elől: először a Pearl Harbor elleni japán támadás napján, 1941. december 7-én. Egészen a második világháború végéig a gáton áthaladó járművek csak konvojban haladhattak, szigorú katonai kísérettel. Másodszor a 2001. szeptember 11-ei terrortámadást követően zárták le a létesítményt, ami azután 2002 decemberében ismét megnyitotta kapuit a nagyközönség előtt.
  2. A Hoover-gát 1999-ben elnyerte „A 20. század 5. legkiemelkedőbb építészeti teljesítményének” címét.
  3. Az elmúlt időszakban a Colorado vízhozama az éghajlatváltozás miatt lecsökkent, így kérdésessé vált az erőmű sorsa.

 

forrás: Wikipedia

 

Psszt! Mielőtt kilépnél, használd ki a lehetőséget, és lesd meg Las Vegas-t érintő utazásainkat amerikaneked.com oldalunkon!