Kalifornia – Az 5 legszebb nemzeti park az Aranyállamban

Kalifornia a nemzeti parkok legje. Nem csak az Egyesült Államokban, hanem az egész világon. Az Aranyállam egyszerre tudhatja magáénak a legnagyobb, legmagasabb és legkegyetlenebb jelzőket.

Korábban már készítettünk best of válogatást az USA 8 – általunk vélt – legszebb nemzeti parkjáról, de mivel az 50 amerikai állam közül Kaliforniát emlegetik a nemzeti parkok legjének, ezért a Traveller365 mellett ez tőlünk is egy külön összeállítást kíván.

Karina Eremina / Shutterstock | A Zabriskie Point a kaliforniai Halál-völgyben.

1. DEATH VALLEY NEMZETI PARK

Az év nagy részében rendkívül meleg van ebben a zord kaliforniai sivatagban, de ha tavasszal vagy télen szeretnéd meglátogatni, akkor kifoghatod a legjobb időt. Meglepően gyönyörű hely, sivataghoz mérten különleges természeti jelenségekkel, több vadon élő állattal – összességében kijelenthető, hogy lélegzetelállító színek széles skálája uralja az egész tájat. Az egész parkban 9 kemping található légkondicionált szállásokkal, amelyek egész évben megfizethető csomagokat kínálnak. A Zabriskie Point a Halál-völgy legfelkapottabb helye. Nem véletlenül. Ezért fontold meg, hogy napkeltekor vagy napnyugtakor látogatnál-e ide, mert utána képtelen leszel magad mögött hagyni a látványt.2. YOSEMITE NEMZETI PARK

A világhírű Yosemite Nemzeti Park szuper kikapcsolódási lehetőségeket, a vadon élő állatok széles skáláját és gleccserekkel borított terepeket kínál. Nyáron turistáktól nyüzsgő hely, de ha egy kellemes, csendes helyet keresel a minőségi idő eltöltésére, télen látogasd meg, amikor hóparadicsommá változik.
A téli időszakon kívül olyan tevékenységekkel tervezhetsz, mint túrázás, horgászat, rafting, vadon élő állatok megfigyelése. Ha pedig a magas falmászás fanatikusa vagy, a Yosemite nem fog csalódást okozni. Nyáron turistáktól nyüzsgő hely.
Joggal nevezik amerikai nemzeti parkok koronaékszerének. A Yosemite, amelynek csúcsait évmilliókkal ezelőtt gleccser borította, körülbelül 32 kilométerre keletre található San Franciscótól.3. POINT REYES NEMZETI PARK

Kalifornia ad otthont a legszebb strandoknak, és a Point Reyes National Seashore csak egy a sok közül. A San Franciscotól kb. 93 kilométerre északra fekvő Point Reyes 466 km²-en terül el, a Point Reyes-félszigeten.

Nick Fox / Shutterstock | Nemzeti tengerpartként az Egyesült Államok Nemzeti Parki Szolgálata tartja fenn, mint fontos természetvédelmi területet.

Nem csak az emberek, hanem az állatok körében is népszerű hely. December végétől március közepéig szürke bálnák ezreit láthatod, amelyek ilyenkor vándorolnak Alaszka területeiről Kalifornia tengerpartjaira vándorolnak.


4. JOSHUA TREE NEMZETI PARK

Ez a park Neked való, ha szeretsz gyönyörködni a csillagokban – itt lesz rá lehetőséged, ugyanis a fényszennyezéstől mentes égbolt egészen egyedi látványt nyújt. Példának okáért a Tejút jól látható az éjszakai égboltról a Joshua Parkban. Amennyiben október és december közé időzítenéd látogatásodat, úgy az élményt az ilyenkor látható meteorhullás biztosítja. Nyáron rekkenő hőségre kell számítanod, ezért ha az elviselhető időjárás kiemelt szempont számodra, a késő őszi, a téli és a kora tavaszi időszakot ajánljuk. Elhelyezkedését tekintve több mint 200 kilométerre található Los Angelestől.


5. SEQUOIA NEMZETI PARK

Az USA második legrégebbi nemzeti parkját 1890. szeptember 25-én alapították, a Sierra Nevada hegység déli részén található. A park területe 1.635 km². A nemzeti parkot az “Óriások földjének” is szokták nevezni, de nem csak azért, mert itt van a kontinentális Egyesült Államok legmagasabb csúcsa, a 4.421 méter magas Mt. Whitney, hanem felhőkarcoló méretű mamutfenyői miatt is. Ezek között tartják számon a világ legnagyobb élő szervezetét, a “Sherman tábornok” névre hallgató óriásfenyőt

Virrage Images / Shutterstock | A világ legnagyobb fái élnek a Sequoia Nemzeti Parkban.


A magas hegyek útját állják az óceán felől érkező nedves légtömegeknek, ennek következtében több mint 3 méteres hótakaró borítja a hegyoldalakat télen. Ez a sok csapadék elengedhetetlen a mamutfenyők fejlődéséhez.Megnéznéd valamennyit élőben is? Érdemes. Kérj ajánlatot nyugati parti útjainkra!