New York új mesterséges szigete: a Little Island Park

„A 18. századi angol kerti bolondságok színházi világába illeszkedik.”
– Michael Kimmelman építészkritikus a The New York Timesban szólt elismerően az új komplexumról.

 

fotó: shutterstock.com

A Little Island Park az 55-ös mólónál egy mesterséges sziget, amely a pandémia kellős közepén, 2021 májusában nyitott meg New York Cityben, a Hudson River Park szomszédságában.

A Heatherwick Studio által megálmodott parkot a 13. és 14. utcában található gyaloghidak kötik össze a manhattani Hudson River Parkkal. A Little Island a Hudson folyón pihen, a Meatpacking District és Chelsea között, a volt 54-es és 55-ös kikötő maradványai felett, amelyek korábban a Cunard Gőzhajózási Társaság hajóinak szolgált kikötőhelyéül. Annak idején innen indult a Lusitania és ide futott be a Titanic túlélőivel a Carpathia is.

 

fotó: shutterstock.com

 

A Little Island 2,4 hektáron terül el és 132 tulipán alakú építmény tartja a víz felett. A különös formájú építmények a folyómederbe telepített 280 betoncölöpön nyugszanak. A tulipánok 4,6 és 18,9 m közötti magasságokon vannak a víz vonala felett. A Little Island területén 66 ezer virágot és 114 fát ültettek és összesen 350 faj képviselteti magát. Legmagasabb pontjáról, a The Hill-ről káprázatos, körpanorámás kilátás nyílik Manhattanre és a Hudson folyóra.

 

fotó: shutterstock.com

 

A The Glade, a park lejtős füvesített területe, ahol elnyújtózhatunk a gondozott pázsiton. A The Play Ground a park központi területe kioszkokkal és padokkal. Saját 687 férőhelyes amfiteátrummal is rendelkezik, ahol kulturális előadásokat tartanak, illetve gyermekprogramokat szerveznek.

A park hivatalosan 2021. május 21-én nyílt meg. A látogatókat ekkor arra kérték, hogy foglaljanak az interneten előre jegyeket, hogy elkerüljék a nagyobb rohamot. Ám mivel a nyitóceremónia egybeesett a New York-i pandémiás korlátozások feloldásával, a belépőjegyeket árusító webhely a hatalmas érdeklődés miatt összeomlott.

 

fotó: shutterstock.com

 

A Little Island hivatalosan Barry Diller, a Furstenberg Családi Alapítvány vezetőjének ajándéka New York város lakóinak. Diller család alapítványa azt is vállalta, hogy húsz évre finanszírozza a park fenntartását is. Így Diller szerint az alapítvány teljes hozzájárulása eléri a 380 millió dollárt, amelyből a fenntartási költségek 120 millió dollárt tesznek ki.

A park ingyenesen látogatható és reggel 6 és éjjel 1 között van nyitva. Szeptember 30-ig, dél és este 8 között azonban korlátozzák a belépők számát, így előzetes helyfoglalás szükséges.

Cím: Pier 55 at Hudson River Park Hudson River Greenway, NY 10014

forrás: otptravel.hu

 

Nézz szét New York-i útjaink között az amerikaneked.com oldalunkon, és kérj ingyenes ajánlatot a számodra legszimpatikusabb utazásra!