A legelvetemültebb fesztivál a világon: Burning Man

Ha a nemzetközi fesztiválok rajongója vagy, a Burning Man (magyarul: Égő Ember) valószínűleg a bakancslistádon szerepel. Egy fesztivál, a sivatag kellős közepén.

A Burning Man egy hetes nagyszabású sivatagi rendezvény, amelynek a középpontjában a közösség, művészet, az önkifejezés és az önellátás áll, amelyet évente rendeznek meg az Egyesült Államok nyugati részén, Nevada államban.

Pandora Pictures / Shutterstock | A Burning Man minden évben különleges, elvont művészeti installációval készül.


Miért a legelvetemültebb?

A Burning Man helyszíne a Nevada államban található Black Rock sivatag. A fesztiválozók – 1991 óta – az esemény idejére ideiglenes várost hoznak létre 4.000 km²-en, a sivatag nevéből kiindulva Black Rock City néven.

A fesztivál főként a radikális önkifejezésről, a civilizációtól való elszigeteltségről, a világ különböző tájairól érkező fesztiválozók együttéléséről szól – írja az Érdekes világ. Az sem hétköznapi, hogy a fesztivál egy magas figura rituális égetésével zárul. Ez a Burning Man eredetére vezethető vissza, amely 1986. Június 22-én a San Franciscó-i Baker Beach-en indult. Az alapítók, Larry Harvey és Jerry James felépítettek egy két és fél méteres ember alakú szobrot, hogy aztán felgyújtsák azt.

Mitől más, mint a többi fesztivál?

A Burning Man pár év alatt jól ismert ellenkulturális fesztivállá nőtte ki magát – fogalmaz a 24.hu. Harvey 2004-ben hirdette meg a szabályait, mely szerint a Burning Man egy befogadó, környezetbarát fesztivál, ugyanakkor elutasítja a fogyasztói társadalmat. Az anarchista és ellenkulturális gyökerekkel rendelkező fesztivált a résztvevők maguk építik fel, ahol maguk szolgáltatják az infrastruktúrát, az élelmet, a vizet, sőt a szórakoztatásukról is a résztvevők gondoskodnak, azaz nincsenek sztárfellépők. A fesztivál területén a pénznek sincs értéke, mint ahogy a márkák sem reklámozhatják termékeiket.

Pandora Pictures / Shutterstock | Az esemény idejére ideiglenes várost hoznak létre 4.000 km²-en.


Ahogy minden felelős rendezvény esetében, úgy a Burning Man-t sem tartották meg a Covid-19 éveiben, 2020-ban és 2021-ben. Ezt követően viszont tovább nőtt a résztvevők száma, amely 2023-ban már elérte a 80.000 résztvevőt.

Az idei fesztivált 2024.augusztus 25. és szeptember 2. között tartják, amelyre a https://burningman.org/ oldalon igényelhetsz jegyet.Utazásodat kiegészítenéd a Burning Man fesztivállal? Kérj ajánlatot nyugati parti útjainkra!