Az 5 legjobb program az első New York-i utazásodhoz

New York – „A város, amely soha nem alszik”.
Ha heteket töltenél el New York városában, valószínűleg akkor sem tudnál mindent megnézni, de mégis van néhány fontos látnivaló és élmény, amit nem szabad kihagynod – főleg, ha első alkalommal jársz a „Nagy Almában”. Természetesen a lista szubjektív véleményekre épül: az Amerika Neked munkatársai az eddigi utazói visszajelzésekre alapozva javasolják ezt az 5 programot.

 


fotó: shutterstock.com

 

1. Szabadság-szobor és Ellis Island
A Szabadság-szobor New York előtt, a Liberty Islanden található, a Hudson-folyó torkolatánál. Az acélvázas, rézből készült szobrot Franciaország ajándékozta az Amerikai Egyesült Államok függetlenségének százéves évfordulója alkalmából.
A talapzat második emeletén lévő múzeum a szobor történetét mutatja be. A szobor belsejében csigalépcső vezet a koronában levő kilátóhoz, minden harmadik fordulónál pihenővel. 1916 előtt a jobb karban levő létra is nyitva volt a nagyközönség számára, de ma már csak a személyzet használhatja a fáklya világítóberendezéseinek karbantartására.

 


fotó: shutterstock.com

 

Az Ellis Island ‹Ellis-sziget› írott történelme 1630-ig nyúlik vissza. 1892–1954 között ez a sziget volt a legforgalmasabb bevándorlást ellenőrző állami állomás. A szigetet feltöltéssel bővítették 1892–1934 között. Előtte ezen a kis szigeten a Gibson erőd működött, majd később ez lőszerraktár lett. 1965-től a sziget a Szabadság-szobor Nemzeti Műemlék része, és 1990 óta itt van Bevándorlási Múzeum. 1998-tól a sziget nagyobb része New Jersey-hez tartozik. A sziget déli részén található a bevándorlók kórháza, mely zárva van a nyilvánosság előtt és része az emlékműkomplexumnak. A sziget 2017 óta a világörökség javaslati listáján szerepel.

 

2. Empire State Building


fotó: shutterstock.com

 

A város 102 emeletes, 381 méter magas épülete és egyik jelképe, 42 évig volt az USA legmagasabb épülete. Az épület New York Manhattan kerületében, a 34. utca és az Ötödik sugárút sarkán magasodik. Nevét New York állam becenevéből (Empire State) kapta.

 

3. Broadway

fotó: shutterstock.com

 

New York a világ legjobb színházait kínálja – csak a Broadway kerületében több mint 45 színház található. Ez a Broadway varázsa, egy varázslatos világba visz. Ne gondold, hogy elpazarolt idő lenne a Broadway-re látogatnod, még akkor sem, ha nem mész egyetlen egy előadásra sem.

 

4. Central Park
Egy 3,41 km² (4 km×800 m) területű nyilvános park Manhattan szívében, New York városában. A Central Park az 50. utcáktól, a város kereskedelmi negyedétől egészen a 110. utcákig, vagyis a Harlemig húzódik. A parkba sétálni, kocogni, görkorcsolyázni járnak a helyiek és a turisták. A Central Park 150 éves is elmúlt.

 


fotó: shutterstock.com

 

Mivel rengeteg filmben és tévésorozatban látható, a világ egyik leghíresebb parkja. Bár nagy része természetesnek tűnik, valójában gondos tervezés eredménye, több mesterséges tó, sétány, két korcsolyapálya, egy vadaspark és több, sportolásra használható füves terület és játszótér található itt. A vándormadarak gyakran megtelepednek a parkban, ezért a madárbarátok is szeretnek itt tartózkodni.
A park 2017 óta a világörökség javaslati listáján szerepel.

 

5. Brooklyn híd
Az Egyesült Államok egyik legrégibb függőhídja, Manhattan szigetét köti össze Brooklynnal. A világ első acélkábeles függőhídja volt, és 1903-ig a leghosszabb is. 1870. január 3-án kezdték meg építését, és 1883. május 24-én adták át a forgalomnak. Először New York és Brooklyn híd-ként említették, 1915-ben kapta hivatalosan a Brooklyn híd nevet. A híd New York városképének kiemelkedő jellegzetessége és 2017 óta a világörökség javaslati listáján szerepel.

 


fotó: shutterstock.com

Ez persze csak egy töredéke New York City látnivalóinak.

 

Bátran kérj tippeket és segítséget munkatársainktól New York-i utazásod megszervezéséhez amerikaneked.com weboldalunkon.