10 érdekesség a Niagara-vízesésről

Összegyűjtöttünk 10 érdekességet erről az ikonikus természeti csodáról.

A Niagara-vízesés New York és a kanadai Ontario közötti határt jelzi, az Amerikai-vízesés a határ amerikai oldalán, a Kanadai-vízesés pedig a kanadai oldalon található.

 

fotó: shutterstock.com

 

  1. New York állam egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága a térség egyik fő energiaellátójaként is működik. A Niagara-vízesés három vízesésből áll: az American Falls, a Horseshoe Falls és a kisebb Bridal Veil Falls vize a Nagy-tavakból ered.
  2. A folyó becslések szerint 12.000 éves. A vízesés csodája sokakat lenyűgözött az évezredek alatt, és arra késztette a vakmerőbbeket, hogy különböző szerkezetekkel a fahordóktól a csónakokig „meghódítsák”.
  3. Eredetileg óránként akár 25 milliárd liter víz is átfolyik a vízesésen. Napjainkban a mennyiséget a kanadai és az amerikai kormány szabályozza, ezzel is lassítva az eróziót. Ezenkívül a víz egy részét elterelik, hogy az Egyesült Államok és Kanada számára áramot szolgáltasson, mellyel napjainkban a Niagara-vízesés a világ legnagyobb elektromos áramforrása.

 

fotó: shutterstock.com

 

4. A Niagara-vízesés a nászutasok egyik kedvelt úti célja, ami nem véletlen. Az 1953-as Niagara című film főszereplője, Marilyn Monroe is nászutast alakított a festői tájon felvett jelenetben. A híressé vált színésznő nyomán turisták milliói látogattak el a vízeséshez nyaranta. A hely népszerűsége pedig azóta is csak növekszik.

5. A Niagara-vízesésen a Sir Adam Beck 1-2 erőművekben a vízáramlásból előállított villamos energia Dél-Ontario és Nyugat-New York elektromos szükségleteit szolgálja.

6. Egy Blondin nevű kötéltáncos az 1800-as évek közepén számos alkalommal kelt át a Niagara-szurdokon. A leglátványosabb az a mutatvány volt, amelynek során Blondin 1859. augusztus 19-én a hátán vitte át Harry Colcord-ot, 148 kilós menedzserét.

7. A Niagara-vízesés éjszakai megvilágítása a Niagara látogatását a nap minden szakában látványos eseménnyé emeli.

 

fotó: shutterstock.com

 

8. A Niagara szó az „onguiaahra” szóból származik, ami „mennydörgő zajt” jelent.

9. 1886-ig, a Szabadság-szobor felállításáig a Niagara-vízesés volt Amerika és az Újvilág szimbóluma. A világ minden tájáról érkező látogatók a Niagarát az Észak-Amerikába tett látogatásuk során kötelező látnivalónak tekintették.

10. 1848 márciusában a Niagara híres szikláján zubogott le a víz, amikor a Niagara folyót ideiglenesen elzárták a folyó torkolatánál, az Ontario állambeli Fort Erie-ben.

forrás: otptravel.hu

 

USA vagy Kanada? Egyre megy. Bármelyik országra esik a választásod, mi adjuk hozzá a legjobb ajánlatokat az amerikaneked.com oldalunkon!