Mikor lesz 2023-ban a ‘Manhattanhenge’?

Évente négy alkalommal Manhattan lakói és mostmár megannyi turista gyönyörködhet abban a jelenségben, amikor a felkelő és a lenyugvó nap fénye végigsöpör a városrész nyílegyenes utcáin.

 

fotó: shutterstock

 

A Manhattanhenge pár perces jelenség a város szabályos úthálózatának köszönhető. Ilyenkor a Nap aranyló fénybe öltözteti az utcákat, a fotósok pedig akcióba lendülnek. A járdán várakozók minden egyes zöld jelzésnél (a zebrán való átkelést lehetővé tevő zöld jelzés) elözönlik az úttestet és megkezdődik a versenyfutás az idővel.

fotó: shutterstock

 

A Manhattanhenge csupán pár percig tart, a piros jelzés pedig túl hamar jön. A kritikus öt percben Manhattan közlekedése teljesen megbénul.

 

Honnan a kifejezés?

A kifejezés 2002-ben került a köztudatba, miután Neil deGrasse Tyson, az Amerikai Természettudományi Múzeum asztrofizikusa missziójává tette ennek a manhattani jelenségnek a népszerűsítését. Maga az elnevezés az angliai Wiltshire-ben található őskori obszervatóriumra, a Stonehenge-re utal. A Stonehenge hatalmas, egymásra rakott kőlapokból álló kör, amelyek kövei között a nyári és téli napfordulók idején süt át a nap.

fotó: shutterstock

 

Honnan érdemes megtekinteni?

A profi fotósok és a New York-i Instagram sztárok három helyszínt favorizálnak a naplemente megfigyelésre. Manhattanban a 42. utcában a Grand Central pályaudvar felüljáróját, a Tudor City felüljárót, Manhattanon kívül pedig Long Island Cityben a Gantry Plaza State Parkot.
Ezeken a helyszíneken órákkal az esemény előtt több százan összegyűlnek. Sokan már kora délután letáboroznak. A 14., 23., 34., 42. és az 57. keresztutcák járdáin szintén sokan várakoznak. A meteorológiai naplemente előtt 20-25 perccel elkezdődik a show.

December 5-én és január 30-án szintén átszelik a várost a nap sugarai, ekkor azonban a felkelő napot csodálhatják meg a helybeliek ugyanazokban az utcákban. Ezen a négy napon a nap teljes korongja látható a felhőkarcolók által alkotott keretben, de egy nappal előtte szintén érdemes végignézni a napfelkeltét és -nyugtát, bár ekkor a nap csak félig mutatja meg magát a háztömbök között.

 

fotó: shutterstock

 

2023-ban mely napokra esik a jelenség?

  • május 29.: 20:13 (fél nap)
  • május 30.: 20:14 (teljes nap)
  • július 12.: 20:20 (teljes nap)
  • július 13.: 20:21 (fél nap)

 

 

Kedvet kaptál New Yorkhoz? Ez teljesen érthető reakció.
Mutatjuk hozzá a legjobb ajánlatokat az amerikaneked.com oldalunkon!

 

forrás: origo.hu | A Tengerentúlról jelentem