Costa Rica legjobb helyei – 2. rész

Folytatjuk a „Costa Rica legjobb helyei” népszerű cikkünket! Az első részben megjelölt öt helyszínt követően most még öttel egészítjük ki a legzöldebb közép-amerikai ország legszebb helyeinek bemutatását.

 

Playa Tamarindo

Vitathatatlanul Costa Rica leghíresebb szörfös városa, így méltán kap helyet listánkon. Először az 1970-es években fedezték fel a deszkás szörfösök. Ennek köszönhetően Tamarindo szörfszállók, -táborok és -iskolák végtelen kínálatával rendelkezik. Amikor a hullámok nem kedveznek a szörf szerelmeseinek (ami nem sűrűn fordul elő), a hangsúly Tamarindo más vonzerejére helyeződik át.


kép: shutterstock

 

A legfontosabb a Marino Las Baulas Nemzeti Park, amely több részből áll: ide tartozik a Playa Grande, amely október és március között fészkelő tengeri teknősök ezreinek ad otthont. Ugyanakkor itt található a Catalina-szigetek szigetcsoport is, szupertiszta vizekkel és a tengerparttól mintegy 10 mérföldre élő manta rájákkal.

 

Isla Tortuga

Tortuga a thaiföldi szigetek atmoszféráját árasztja magából. A Nicoya-félsziget déli oldalán, Puntarenastól 90 percnyi hajóútra található. A fővárósból, San Joséból érkező városlakók ezreit vonzza a púderfehér strandok ígéretével. Tortugát idilli, lenyűgöző óceáni környezet veszi körül. Itt alálható van az El Aquario-zátony is, amelynek élővilága szivárványhalaktól, angyalhalaktól, rájáktól és különböző víz alatti koralloktól színes.

 


kép: shutterstock

 

Ott van a Bye Bye-zátony is, valamint annak kolosszális, víz alá merült vulkanikus sziklái, amelyek a tengeri teknősök és a manta ráják kedvenc tartózkodási helye. Aztán ott van a Caroline Star hajóroncs, ahol félelmetes zátonycápákkal találkozhatsz. Ha végeztél a tengerek felfedezésével és a homokon való sütkérezéssel, a mögötted elterülő erdős dombok között még több szórakozást találsz. A Tortuga saját drótkötélpályával büszkélkedhet, valamint néhány kihívást jelentő dzsungeltúrán is részt vehetsz, amelyek során ki ne hagyd a lombkoronaszint fölé magasodó kilátópontokat! Odafent tapírokkal, leguánokkal és még sok más érdekességgel is találkozhatsz.

 

San Jose

Valószínű, hogy San José lesz az első hely, amellyel Costa Ricában találkozol, miután leszálltál a repülőgépről. Ugyanakkor a legtöbb utazó nem időzik túl sokat az ország fővárosában. Pedig ez a nyüzsgő és energikus város valóban nyomot hagyhat benned. Az Avenida Central sugárút a főváros lüktető szíve; kettészeli a várost, összekötve az összes kulcsfontosságú negyedet, a nyüzsgő Központi Piacot (szombat délelőttönként menj oda, ha trópusi gyümölcsöket vagy különleges kávét vásárolnál) és a Kulturális Plázát (a Kolumbusz előtti Aranymúzeum büszke otthona, ahol régmúlt korok csillogó relikviái találhatók).


kép: Eelco Böhtlingk

 

A burjánzó fővárosban az egyik legjobb dolog, amit tehetsz, ha az Escazu kerület és környéke buja dombjai felé veszed az irányt.  Néhány fantasztikus étterem – Ram Luna, Tiquicia – hagyományos ticani konyhát biztosít ezeken a részeken, ami a gallo pintót és a tamalest jelenti.

 

Corcovado Nemzeti Park

Ha csak egy nemzeti park meglátogatására van időd Costa Ricában, akkor jó érv szól amellett, hogy ez a Corcovado Nemzeti Park legyen. Az ország déli részén, az Osa-félsziget nagy részén elterülő parkot azért hozták létre, hogy megvédje a közép-amerikai csendes-óceáni térség néhány utolsó megmaradt, őshonos erdejét. Épp időben, hiszen a fakitermelők és a bányászok már szemet vetettek rá. Ma ez az ország egy csábító, de nehezen megközelíthető része.


kép: shutterstock

 

A legjobb módja a Drake-öblön vagy Puerto Jimenezen keresztül hajóval érkezni. Ezután készülj fel az ösvények bejárására. Van néhány, amelyik kiemelkedik. A Los Patos és Sierna közötti túra a leghosszabb, amely buja felhőerdőkön és zubogó vízeséseken keresztül vezet. A kezdő botanikusok a 3 kilométeres San Pedrillo ösvényt részesítik előnyben, amely hatalmas mahagónifák ligeteit járja be, páfrányok és orchideák tömkelegével. A Corcovadóban igazi Costa Rica-i szafari is lehetséges: a vadon élő állatok megfigyelése a jól bejáratott Sirena Trail-en a legjobb, ahol coatik, pumák, vaddisznók és tukánok is felbukkanhatnak.

 

Santa Teresa

A Nicoya-partvidék alján található Santa Teresa „hippi hátizsákos” városka. Ez a „város” valójában nem más, mint egy strand, amelynek útja éttermekkel, jógaközpontokkal, szörfboltokkal és hostelekkel van szegélyezve. Mindenki korán kel, hogy a hullámokba csapjon, így a város általános légköre eléggé nyugodt. Itt nem fogsz őrült bulikat találni. Santa Teresa jó hely arra, hogy a tengerparton feküdj, beszélgess az emberekkel, és pihenj. A „laza” hangulat miatt sokan hetekig, sőt hónapokig is Santa Teresában maradnak.


kép: shutterstock

forrás: hellovilagvlog

 

 

Ha Costa Rica eddig csak terv volt a fejedben, mostantól legyen egy előre lefoglalt utazás.
Mutatjuk hozzá a legjobb ajánlatokat az amerikaneked.com oldalunkon!