Costa Rica legjobb helyei – 1. rész

Costa Rica Közép-Amerika egyik leglátogatottabb országa. Az ország Közép-Amerika egy egész részét behálózza, és a Karib-tenger akvamarin színű lagúnáitól a Csendes-óceán habzó hullámaiig terjed.

 

A kiemelkedően gazdag flórával és faunával rendelkező Costa Rica hadsereg helyett a fenntartható ökoturizmusra költi a pénzügyi forrásait. Így az utazónak itt valóban lehetősége van jól szervezett keretek között “elveszni” az érintetlen esőerdőkben, a csodálatos nemzeti parkokban, meglátogatni vízeséseket, vulkánokat, állatmenhelyeket. A karibi és a csendes-óceáni partszakaszokon tanulhatsz szörfözni, megfigyelheted a teknősök és a bálnák vándorlását, vagy csak egyszerűen elnyújtózhatsz a varázslatos tengerpartokon.

 

Manuel Antonio Nemzeti Park

A Costa Rica-i csendes-óceáni partvidék közepén, a buja esőerdők között megbújó Manuel Antonio az ország egyik vezető ökoturisztikai központja. Manuel Antonio települése főként arról híres, ami közvetlenül a küszöbén található: a Manuel Antonio Nemzeti Parkról. A mindössze 1.983 hektáros Manuel Antonio Nemzeti Park az ország legkisebb rezervátuma. Mindenféleképpen látogass el ide, ha találkoznál a lengő üvöltőmajmokkal, szaladgáló vöröshátú mókusmajmokkal, baziliszkuszokkal, kapucinusokkal és a híresen lusta kétujjú lajhárokkal. Manuel Antonio faluja a park főbejáratától északra fekszik. Ez ma már egy nyüzsgő és élénk hely, sporthorgászatokkal, kötélpályákkal és túravezetőkkel.


kép: shutterstock

 

Manuel Antonio szállodái a természetvédelmi előírások miatt nem lehetnek a part közelében, de ez egy álcázott ajándék – helyette a sziklák tetején állnak, ahonnan pazar panoráma nyílik a hullámok által szétzúzott partvonalra. Ha már a hullámokról beszélünk, a falutól délre fekvő Espadilla Sur strandjánál rengeteg jó minőségű hullámtörés gördül be a partra. A Playa Biesanz zord öblei körül sznorkelezésre is van lehetőség, a Punta Catedralhoz vezető egy mérföldes meredek túra végén pedig naplemente-kilátóhelyeket találunk.

 

Puerto Viejo

A Karib-tenger partján, Panama közelében fekvő Puerto Viejo népszerű a fiatalok és a hátizsákos utazók körében, remek strandjai, szörfözési lehetőségei és bulihangulata miatt.


kép: shutterstock

 

A város nagyon élénk, minden este van valami esemény. Valószínűleg ez a legnépszerűbb célpont a Karib-tenger partján. Számos csendes tengerparti szálloda is található a környéken azok számára, akik egy kis nyugalomra vágynak. A közelben van egy jaguármentő központ is, amely mindenféle helyi vadállatot rehabilitál, és visszaengedi őket a vadonba.

 

Monteverde

Egyesek szerint Monteverde egymagában hozta el az ökoturizmust Costa Ricába. Igaz vagy sem, ez az a hely, ahová érdemes ellátogatnod, ha a trópusi vadonban szeretnél kirándulni. A Cordillera de Tilarán ködös közepén magasodik, és összesen több mint 53 négyzetkilométernyi területet foglal magában. Számtalan természetvédelmi és védett erdőterület található itt, amelyek folyamatosan vonzzák a kirándulók és a kalandorok tömegét.


kép: shutterstock

 

A 100%-ban kihagyhatatlan hely a Monteverde felhőerdő-rezervátum. Az oda látogatók a bolygón fennmaradt őserdő egyik legváltozatosabb biodiverzitású területét ismerhetik meg. Mindezt jól karbantartott ösvények kötik össze, amelyek a csúcspontot a lombkoronát egyenesen átszelő 150 méter hosszú függőhíddal érik el. Tartsd nyitva a szemed, hogy megpillantsd a büszke, ragyogó quetzalt (Guatemala sokszínű nemzeti madara) és a rendkívül ritka arany varangyot, miközben ott túrázol!

 

Tortuguero Nemzeti Park

Észak, dél, kelet, nyugat – bármerre is nézel a kis Tortuguero körül, az egy nemzeti park. Ez a szépsége ennek a távoli és elszigetelt helynek a Karib-tenger partján, Costa Rica északi részén. Ahogy a neve is jelzi, elsősorban az itt élő tengeri teknősökről ismert – még mindig ők a fő vonzerők. Látogatók ezrei jönnek ide, hogy július és október között (augusztusban a legideálisabb) megfigyeljék a zöld tengeri teknősöket, a bőrhátú és a karvalyteknősöket, ahogyan kimásznak az óceánból, hogy fészket építsenek. Ezt az élményt nem fogod egyhamar elfelejteni.


kép: shutterstock

 

A közeli strandokon a teknősszafarikra általában az éjszaka közepén kerül sor, amikor a csillagok ragyognak a fejed felett, és a Hold megcsillan a Karib-tengeren. A szerencsés csoportok még azt is láthatják, ahogy az első kicsinyek a partról a vízbe lépnek. A teknősök mellett Tortuguero tökéletes kapu a Tortuguero Nemzeti Park vizes élőhelyeihez és patakjaihoz is. Ez közel 10 mérföldre nyúlik a város mögötti hegyekbe és esőerdőkbe, ahol a kajmánokkal teli vízfolyások vadregényes foltjai bontakoznak ki, ahol kenuzhatsz és kajakozhatsz érintetlen tájakat szemlélve.

 

Arenal

Az Arenal vulkán a központi eleme Arenalnak, Costa Rica önjelölt kaland-fővárosának. Az Arenal vulkán az északi kordillérák szívében, a tengerszint fölé magasodó 1.656 méteres magasságban egy tökéletesen kúp alakú hegy, amely egykor naponta több mint 41 alkalommal tört ki!


kép: shutterstock

 

Most már szunnyad, de a geotermikus aktivitás miatt még mindig nem lehet a csúcsára túrázni. Ehelyett merülj el a hegyet körülvevő Arenal Vulkán Nemzeti Park zöldellő tájain – nem fogsz unatkozni! Talán kezdhetnéd egy túrával a zúgó La Fortuna vízeséshez? A víz több mint 73 métert zuhan le a fekete sziklás hegyről egy dzsungelben rejtőző türkizkék medencébe.


kép: shutterstock

 

Alternatívaként vadregényes vadvízi evezésre is benevezhetsz a Peñas Blancas-folyón, vagy barlangászhatsz a Venado-barlangok mélyén. Az Arenal túlsó oldalán található a hatalmas Arenal-tó. Ez Costa Rica legnagyobb tava, és ma már a természetjárók paradicsoma. Zipline-ok leselkednek a fölötte lévő hegycsúcsokon. Tabacon közelében, északra forró források találhatók. Mindeközben a SUP-deszkázás, a kajakozás és az úszás mind népszerűek a vízen.

forrás: hellovilagvlog

 

 

Ha Costa Rica eddig csak terv volt a fejedben, mostantól legyen egy előre lefoglalt utazás.
Mutatjuk hozzá a legjobb ajánlatokat az amerikaneked.com oldalunkon!