A New York-i Szent Patrik katedrális

Ez az a New York-i nevezetesség, amit legalább egyszer látnod kell.

 

A Fifth Avenue-n található székesegyház a New York-i püspök temploma, és egyben plébánia is.

A Manhattan belvárosában álló templom műemlékvédelem alatt áll. Benedek pápa itt mutatott be szentmisét világi és szerzetespapokkal együtt.

 

 

A Szent Patrik katedrális James Renwick Jr. munkája. Ez a katolikus gótikus templom a legnagyobb az Amerikai Egyesült Államokban. Az építése 1858-ban kezdődött, és bár a polgárháború félbeszakította, teljes díszében 1878-ban lett kész. Érdekes, hogy hatalmas méretei (183 méter hosszú, 84 méter széles és 101 méter magas) eltörpülnek a város kolosszális felhőkarcolói mellett, viszont csodálatos belső dekorációja a márvány és az ólomüveg együttesei párjukat ritkítják.

 

 

Megélt már 3 szentté avatási ceremóniát és sok nagy vallásos név lelt itt örök nyugalomra. Szent Patrik (Írország védőszentje) tiszteletére emelték és 1766 óta minden év március 17-én nagy felvonulást tartanak a megünneplésére a 5th Avenue-n.
A neogótikus stílusban épült, római katolikus katedrális egyben a New York-i katolikus érsekség székhelye is. Alapkövét 1858-ban rakták le, majd végül 1910-ben szentelték fel.

A katedrálisban látható egyik érdekesség Michelangelo híres Pietà szobrának nagyított, háromszoros méretű változata. A lélegzetelállító üvegablakokat különböző, a világ minden tájáról származó művészek készítették (például Amerikából, Angliából és Franciaországból).

 

 

 

A templomban található oltárok közül kettőt, a Szent Lajos és Szent Mihály oltárt a Tiffany cég készítette.

1850-ben IX. Piusz pápa főegyházmegyévé tette a New York-i Egyházmegyét, s az akkori érsek szándéka szerint elkészültek az új püspöki templom tervei, majd 8 évvel később letették a neogót stílusú székesegyház alapkövét. Akkor még nem vették körül házak, távol volt Manhattan sűrűn lakott déli részétől. 1879 májusában szentelték fel, az építési munkálatok azonban még egészen 1930-ig folytak. Ezalatt készültek el a nyugati homlokzat tornyai, illetve a színes üvegablakok. A székesegyház 2.200 fő befogadására képes.

 

 

Az altemplomban eltemetettek között nyolc New York-i érsek van, és itt nyugszik Pierre Toussaint (1766-1853), az amerikai karitász egyik alapítója is, akinek boldoggáavatási pere – Fulton Sheen érsekkel (1766-1853) és Terence Cooke

A katedrálisba a belépés ingyenes, de illik némi adományt hagyni. Mivel ez egy működő katolikus templom, ennek megfelelően kell viselkedni.

 

 

(Forrás: Magyarkurir.hu, fotók: Shutterstock)

 

Kezdhetjük szervezni New York-i utazásodat? Mutatjuk hozzá a legjobb ajánlatokat az amerikaneked.com oldalunkon!