A Griffith Park és Obszervatórium – Los Angeles

Bakancslistás úti célokat bemutató sorozatunkban ezúttal újra az Egyesült Államok felé vesszük az irányt. A Griffith park, valamint az ott található obszervatórium az egyik legismertebb hely Los Angelesben, és még ha névről nem is ismerős elsőre, az biztos, hogy számtalan filmben és sorozatban láthattuk már.

 

Elhelyezkedése

A Griffith obszervatórium a világ egyik legismertebb csillagvizsgálója, amiért egészen a Hollywood-hegyig kell utazni.


Fotó: Venti Views | unsplash

 

Népszerűségéhez elhelyezkedése is hozzájárult: többek között a Csendes-óceánra, Los Angeles-re és a híres Hollywood feliratra is rálátni az obszervatóriumból, illetve az épületet körülölelő parkból. A park minden nap, az obszervatórium pedig péntektől vasárnapig látogatható.

 

Története

Nevét megálmodójáról és finanszírozójáról, az iparmágnás Griffith J. Griffith-ről kapta. Griffith-nek az volt az elképzelése, hogy az asztronómia ne a tudósok kiváltsága legyen, hanem bárki hozzáférhessen.


Fotó: Richard James | unsplash

 

Ennek megfelelően az 1935-ben átadott csillagvizsgáló belépési díj nélkül látogatható, a planetáriumi előadások kivételével. Mellette rengeteg tárlat várja az érdeklődőket, illetve egy Foucault-inga és egy hatalmas Tesla-tekercs is található itt.

 

Szuper program utazásod során

Az obszervatóriumban elsősorban a tudományok, a csillagok és az űr szerelmesei találják meg számításaikat, de bárki számára érdekesek lehetnek az állandó kiállítások. Megismerhetjük a Nap, a Föld és a holdunk viszonyát, a tudományok, a művészetek és a mitológia kapcsolatát, az univerzum eredetét és a világűr rejtelmeit. Ugyanakkor ami miatt igazán népszerű ez a hely, az a nyilvános teleszkópok: a leghíresebb közülük a Zeiss-teleszkóp, amit az obszervatórium átadása óta rekordnak számító, több mint hétmillió ember használt.


Fotó: Venti Views | unsplash

 

A hatalmas park felfedezése maga is egy program lehet: például az egyik járdára naprendszerünk modelljét festették, de ne hagyd ki a Csillagászok műemlékét sem, ha ott jársz.

 

Hollywoodi filmek szereplője

A parkot és az obszervatóriumot több hollywoodi filmben is láthattuk – leghíresebb talán a Haragban a világgal és a Kaliforniai álom (előbbinek szobrot is állítottak a parkban), de a 24, az Alias vagy a Melrose Place egy-egy epizódjában is feltűnik.


Kép: Prosco Newrooms | A Kaliforniai álom egyik jelente a Griffith Obszervatóriumban

 

Kihagyhatatlan program tehát a Griffith obszervatórium – nem csak a csillagok szerelmeseinek.

 

Kezdhetjük szervezni Los Angeles-i utazásodat? Mutatjuk hozzá a legjobb ajánlatokat az amerikaneked.com oldalunkon!