ESTA: az USA további vízum szigorítást vezetett be

Az MSC hajótársaság tájékoztatás alapján a 2023. augusztus 1-jén bevezetett ESTA vízum szabályozást az USA tovább szigorította.


Az új szabályozás értelmében további ESTA nehézségekkel néznek szembe az Egyesült Államokba utazók. A belépést követően, a tengerjáró utazáson résztvevő magyaroknak automatikusan új vízumot kell igényelniük. Az MSC hajótársaság tájékoztatásában a következő áll:

A magyar útlevéllel rendelkezők utasoknak a beszállásnál új ESTA-kérelmet (beutazási engedély-kérelmet) kell bemutatniuk.

„A változásról először a múlt hét folyamán, kint tartózkodó utasainktól értesültünk. Február 20-án azonban megérkezett irodánkba a változásról szóló hivatalos tájékoztatás.” – nyilatkozta a turizmus.com érdeklődésére Balogh Csaba, az IBUSZ turisztikai főosztályvezetője.

A korábbi szabályozás ennél megengedőbb volt. 2023. augusztus 1-jétől a mostani szigorításig az egyszeri belépésre jogosító ESTA-val a zárt útvonalak esetében nem volt szükség második kérelemre. (Zárt útvonalnak minősül, amikor a hajó ugyanabból a kikötőből indul és oda érkezik vissza.)

Shutterstock | A magyar útlevéllel rendelkező utasoknak a beszállásnál új ESTA-kérelmet kell bemutatniuk.


Emiatt azt kérjük minden utasunktól, akiknek utazási tanácsadóink karibi hajóutat foglaltak, hogy miután beléptek az USA-ba, azonnal igényeljenek új ESTA-t. Az igénylés semmilyen akadályba nem ütközhet, hiszen a korábbi engedély – a belépést követően – hivatalosan azonnal érvényét veszti.

„Érdemes felkészíteni az utasokat arra, hogy az érvényét vesztett beutazási engedély 24-48 óra alatt tűnik el a rendszerből. Erre az online felület is figyelmeztethet, a régi engedély törlését követően azonban nem akasztja meg az új ESTA igénylésének folyamatát.” – tette hozzá Balogh Csaba.

Az új ESTA engedély többnyire 24 órán belül elkészül. Az elmúlt hetek tapasztalatai alapján a hajótársaságok már csak az igénylés birtokában is engedélyezik a fedélzetre lépést.

Fontos: ez a korlátozás nem érinti azokat, akik az Államokban 6 hónapos tartózkodásra jogosító B-1 és B-2 vízummal rendelkeznek.

A turizmus.com frissítése: a Royal Caribbean Crusies hajóutak egyik magyar értékesítője figyelmeztet, hogy a szabályozás hajótársaságonként eltérhet. Az RCC például csak bizonyos esetekben kér új ESTA vízumot a fedélzetre lépés előtt, amennyiben a hajó útvonala Kolumbia, Panama, Martinique vagy Guadalupe szigetek valamelyikét érinti.

További érdekes cikkekért kattints ide!