Új útjaink a földi paradicsomba – Francia Polinézia

Tahiti és az azt környező Polinéz szigetvilág maga az Édenkert, mely egyben kínál mindent, amiről egy nyaralás során csak álmodhat az ember!

Fehér homokos strandok, türkizkék, langyos óceán, szivárványszínekben pompázó korallzátonyok, gazdag tengeri élővilág, dzsungeltúrák, csodás vízesések, kalandra csábító hegyek, csodás ízek és illatok, az érzékeket elbódító Tahiti tánc  – többek között ezzel várják Francia Polinézia szigetei az idelátogatókat. Egyszerre van itt jelen a karibi tengerpart és Hawaii csodás hegyeinek ámulatba ejtő hangulata – nem csoda hát, hogy a nászutasok körében is a világ egyik legkedveltebb úti célja ez!

 

Tahiti
Tahitin fehér homokos strandok, türkizkék, langyos óceán, szivárványszínekben pompázó korallzátonyok, gazdag tengeri élővilág, dzsungeltúrák, csodás vízesések, kalandra csábító hegyek, csodás ízek és illatok, az érzékeket elbódító Tahiti tánc vár. Érkezéskor Papeete Faa’a nemzetközi repülőterére érkezünk, ahonnan repülővel, vagy komppal egy órán belül elérheted a legnépszerűbb szigeteket, köztük Mooreát, Bora Borát, vagy Rangiroát.


fotó: shutterstock.com

 

Miközben sokan csak átutaznak Tahitin útban a szigetek felé, egy hosszabb itt tartózkodás esetén érdemes rászánni néhány napot a legnagyobb sziget felfedezésére is. Miközben a népesség zöme a partközelben él, a sziget belseje ősinek és szinte érintetlennek hat buja völgyekkel, kristálytiszta patakokkal és vízesésekkel felfedezésre csábítva. Mindeközben a tengerparton csodás strandokat, világszínvonalú üdülő komplexumokat, kiváló éttermeket, lenyűgöző múzeumokat, nyüzsgő piacokat, boltokat és pezsgő éjszakai életet találsz.

 

Moorea
Moorea szépsége feledhetetlen! Szív alakú szigete varázslatos katedrálisként tör elő az óceánból. A sziget biciklivel, quaddal akár önállóan is felfedezhető, de szervezett túrák között is bőven válogathatsz.


fotó: shutterstock.com

 

Moorea drámai szépsége a felszín alatt is folytatódik. A legkiválóbb snorkelezési és búvárkodási lehetőségeket találhatod itt; bálnákat is nézhetsz, vagy akár delfinekkel úszhatsz. És akkor a kényeztető tengerparti pihenésről még nem is beszéltünk.

 

Bora Bora
Bora Bora szerelem első látásra, maga a megelevenedett romantika. Festői, azúrkék lagúnák, selymes, fehér homokos tengerpart, a narancs minden színében ragyogó naplementék várnak itt rád. Megcsodálhatod a színpompás élővilágot a Corall Gardensnél, vagy Tupitipi Pointnál, vagy élvezheted a lélegzetelállító panorámát az Otemanu-hegyről.


fotó: shutterstock.com

 

A Lagoonariumnál nézhetsz cápaetetést, vagy úszhatsz teknősökkel, egy-egy nap végén pedig a csodás vacsorát követően trópusi koktélokat kortyolgathatsz a csillagok alatt. Egyszerűen szólva Bora Bora kétségtelenül a világ legszebb szigeteinek egyike! A Rangiroa 177 km hosszan elterülő korallzátonyát övező vizekben található a világ egyik lélegzetelállító búvárparadicsoma. Rangiroa, a világ második legnagyobb atollja, egyszerűen minden képzeletet felülmúl! A nyílt óceán vad vízivilága és a védett, békés lagúnák elképesztően gazdag és változatos ökoszisztémája itt egyszerre megtalálható. Bálnák, teknősök, manta ráják, delfinek és cápák parádéznak az ide eljutó szerencsések szemei előtt. A felszínen pedig a csendes-óceáni szigetvilág egyedülálló kultúráját tapasztalhatod meg, korallból épült templomokkal, kézművesekkel, kis helyi éttermekkel, igazgyöngy farmokkal.

 

Mikor érdemes utazni?
Évi közel 3.000 órányi napsütésével Francia Polinézia szigetei gyakorlatilag egész évben tökéletes nyári időjárást kínálnak egy felejthetetlen álomnyaraláshoz! Hurrikánok nincsenek – errefelé ugyanis ciklonnak nevezik őket -, de az előfordulásuk szerencsére nagyon ritka. A csendes-óceáni széljárásnak köszönhetően folyamatosan kiegyenlített, balzsamosan kellemes a klíma. A levegő és a víz átlaghőmérséklete egész évben egyaránt 25 °C fok körül alakul.


fotó: shutterstock.com

 

A májustól októberig tartó száraz évszakban ez 27 °C fokig fut fel, míg a novembertől áprilisig tartó nedves évszakban 25-35 °C között ingadozik. A nedves évszakban magasabb páratartalomra, lélegzetelállító naplementékre és elsősorban könnyű trópusi záporokra érdemes számítani, melyek ritkán tartanak egy fél óránál tovább. Sokak szerint április és november ideális átmeneti időszakok, amikor nemcsak remek az idő, de a turistatömeg is elkerülhető.

 

A repülőút hossza
Tahiti (Papeete) jellemzően két átszállással, az USA-n keresztül elérhető. Az utazási idő tekintetében átszállási időtől függően legalább 30 órával érdemes kalkulálnod. Innen a környező szigetek (Bora Bora, Moorea, Rangiroa) repülővel, vagy komppal kevesebb, mint egy óra alatt elérhetőek. A hosszú utat például Los Angelesben, vagy San Franciscóban megszakítva nem csak kedvezőbb repülőjegy árakkal kalkulálhatsz, de az utazást is kevésbé megterhelővé teheted.

 

Még több érdekelne Bora Boráról? Ismerd meg Francia Polinézia szigeteit, valamint új utazásainkat amerikaneked.com oldalunkon.