Télből a nyárba vágysz? Ezek a legjobb egzotikus úti célok

A hazai, hideg idő beálltával elindulnál egy távoli, egzotikus helyre, ahol nyoma sincs a télnek? Akkor nagyon fontos az időzítés, hogy ne csalódj!
A Föld távolabbi pontjain ugyanis számunkra ismeretlen időjárási viszonyok, monszunok, hurrikános időszakok is váltogatják egymást.

 

Mi most megmutatjuk, mely utazásainkkal érdemes tervezned, hogy egészen biztosan kellemes nyárba csöppenj.

 

A legnépszerűbb úti célok: Mexikó, Costa Rica, Kuba, Dominika

Ami az időjárást illeti, a Karib-térség híres arról, hogy itt a legkellemesebb az éghajlat a bolygónkon, ahol a hőmérséklet egész évben 24-29 °C között alakul. Soha nincs hideg, és az eső meglehetősen kiszámítható ritmusban esik, így könnyen lehet utazást tervezni. Ráadásul a sok csapadék miatt ezek a trópusi helyek mindig zöld, buja növényzettel várják a látogatókat.

A Karib-térség és Közép-Amerika felkeresésének legjobb időpontja általában a decembertől áprilisig tartó időszak, ami szárazabb és kevésbé párás. Ezen belül a látogatás ideje az érdeklődési kör szerint is szűkíthető. A fészkelő teknősöknek, a vonuló madaraknak és a tengeri fajoknak egyaránt megvannak a maguk kedvenc évszakai.

 

Mexikó

Nem csak fantasztikus fehér homokos partok, hanem izgalmas fakultatív valamint kulturális programok várnak. A mexikói Yucatan-félsziget időjárása (ahova az útjainkat szervezzük) maximálisan kedvez az egész éves nyaralásnak. Átlagosan 29°C és 34°C fok között ingadozik a hőmérő higanyszála napközben, télen is inkább csak éjszaka hűl le a levegő.

A napsugárzás extrém erős a félszigeten, így erősen javasolt megfelelő minőségű és mennyiségű naptejjel készülni egy mexikói nyaralásra.

→ Mexikói utazásainkért kattints ide

 

Costa Rica

Costa Rica egész évben trópusi klímával várja a látogatókat. Június és október között az ország egyes részein sok csapadék hullik, de többnyire heves, gyorsabb esőzésekkel kell számolni nyáron is. Ugyanakkor 30 fok körüli a hőmérséklet egész évben, és egy esőkabáttal kifejezetten élvezetes a trópusi esőben is pár perceket eltölteni.

→ Costa Rica-i utazásért kattints ide

 

Kuba

Sokan inkább télen szeretnek ide utazni, hiszen amikor Magyarországon már beköszöntenek a mínuszok, olyankor Kubában még bőven lehet fürdeni a tengerben. Ideálisan mi is az októbertől áprilisig tartó időszakot tudjuk ajánlani, amikor száraz az idő.

Ebben az időszakban a levegő hőmérséklete 25°C és 30°C fok között ingadozik nappal, míg a tenger is tartja a minimum 26°C fokot.

→ Kubai utazásainkért kattints ide

 

Dominikai Köztársaság

Dominika időjárása kedvez az egész éves napsütéses nyaralásnak. Éghajlata trópusi monszun, amiből adódik, hogy gyakorlatilag egész évben 30°C fok körül mozog a hőmérséklet (éjjel kb. 20°C fok).

A főszezon decembertől júniusig tart, ekkor nem jellemzőek az esős napok vagy a hurrikánok. A tenger hőmérséklete egész évben 25-30°C fok között ingadozik.

→ Dominikai utazásainkért kattints ide

 

 

 

Dél-Kelet Ázsia

Thaiföld
A trópusi éghajlatú országban 3 évszakot különböztetnek meg. A nyár márciustól májusig tart, van egy úgynevezett köztes évszak, amelyet váltakozó trópusi esők és napsütések tarkítanak (június-szeptember) és van az úgynevezett „hűvös” évszak (október-február).

A hűvös időjárás októbertől februárig tart, amit csak a helyiek neveznek így, mert nekünk, európaiaknak éppen ez a leginkább ideális időszak egy utazásra. Ilyenkor  számunkra kellemesen elviselhető 30 fok körüli hőmérséklet és száraz idő vár minket. Márciustól már sokkal melegebb, 37 fok körüli átlaghőmérsékletre és heves esőzésekre kell számítani.

→ Thaiföldi utazásainkért kattints ide

 

 

Vietnám
Az ország déli részén egész évben meleg van, ugyanakkor a május és november között monszun időszakkal kell számolni, ami rövid, heves záporokat hoz, sőt, a Mekong-folyó körüli régiókban árvíz is lehet. A hideg monszun október és április között fordul elő, és sokkal kevésbé kellemes. Viszont októbertől decemberig ideális meleg, napos hónapok jönnek, márciustól pedig szinte már elviselhetetlenül meleg lehet.

→ Vietnámi utazásainkért kattints ide

 

Fülöp-szigetek
Májustól novemberig nem érdemes hosszú utazást tervezni ide, mert ebben az időszakban esik a legtöbb eső, és a levegő magas páratartalma is nehezen elviselhető, ami az esős évszakban akár a 90 százalékot is meghaladja.

A leggyakrabban júliustól novemberig előforduló tájfunok és a nagy esőzések elkerülése végett célszerű november és március között utazni. Manila leghidegebb hónapja például a január (középhőmérséklet: 25°C), ami tökéletes egy utazáshoz.

→ Fülöp-szigeteki utazásainkért kattints ide

 

Srí Lanka
Az ország egész évben látogatható, de a turizmusra legalkalmasabb időszakok országrészenként eltérőek. A déli és a nyugati országrészben a november-március közötti időszak a főszezon, kellemes éghajlati viszonyokkal, mivel arrafelé állandóan süt a nap, nincs túl meleg és alacsony a páratartalom.

A hegyvidékre, az ország középső részére az európai tél időszakában érdemes utazni, hiszen ilyenkor ott ritkábbak az esők, viszont a hűvösebb, ködös reggelekre fel kell készülni. A keleti országrészen, a tengerparton, illetve az északi területeken a csapadékos időszak novembertől januárig jellemző, így olyankor érdemesebb az ország többi részét választani, ha az európai hidegből a kellemes nyári időbe szeretnénk csöppenni.

→ Srí Lanka-i utazásainkért kattints ide

 

Afrika

A legnépszerűbb úti célok: Afrika keleti szigetei, a Seychelle-szigetek, Maldív-szigetek, Zanzibár és Mauritius. Ugyanakkor a szafarik és az igazi” fekete kontinens” kedvelői is útra kelhetnek a télből a nyárba. Afrikában száraz és esős évszakok váltakoznak, így mindenképpen érdemes a száraz időszakot megcélozni. A rövid száraz évszak januártól március közepéig tart, ez a legideálisabb időszak a turisták számára, mert sok esőre nem lehet számítani, ugyanakkor a hőmérséklet 35 fok fölé is emelkedhet, így a télből valóban a nyári melegbe érkezhetünk.

 

Seychelle-szigetek

A rendkívül népszerű Seychelle-szigetek aktívabb kikapcsolódást – pl. túrázási lehetőségeket – biztosít. Csodás zöld hegyek, vízesések, botanikus kertek, óriás teknősök várnak! A ciklon mentes övezet itt is kedvez időjárási szempontból: egész évben kiegyensúlyozott, 30-34 fokos a levegő hőmérséklete.

Január a legcsapadékosabb hónap, de akkor is inkább trópusi, gyorsan elvonuló zivatarokra kell számítani.

→ Seychelle-szigeteki utazásainkért kattints ide

 

Maldív-szigetek

A Maldív-szigetek volt a legnépszerűbb úti célpontja a magyaroknak a pandémiás időszak alatt. Ez nem véletlen, hiszen valódi luxus körülmények között lehetett pihenni a korábbi árakhoz képest jelentősen olcsóbban. A szigeteken egész évben kiegyensúlyozott az időjárás, ami átlagosan 30-32 fokot jelent, az óceán is 30 fok körüli, ciklonok sincsenek. A legkevesebb csapadék január és április között hullik.

→ Maldív-szigeteki utazásainkért kattints ide

 

Zanzibár

Zanzibár elérhető árakon kínál varázslatos utazásokat változatos programokkal, mint például a szafari. Egész évben magas, páradús a hőmérséklet rövidebb-hosszabb esős időszakokkal. Az április, május monszunos hónap, amely általában június közepéig eltart. Ideális utazási időpontok: decembertől-márciusig, majd júliustól-novemberig.

A száraz időszakban alig esik az eső, 32 fok a levegő, magas páratartalom, 27-28 fokos az óceán, gyengébb a szél.

→ Zanzibári utazásainkért kattints ide

 

Mauritius

A szigetet azoknak ajánljuk, akik a pihenés mellett szívesen kirándulnak is, ugyanis a sziget telis tele van csodás helyekkel, amiket érdemes felfedezni.

Mauritiuson a meleg nyarat októbertől áprilisig lehet élvezni, általában 29-33 fok körüli hőmérséklettel, ekkor gyakoribbak a rövidebb, hosszabb záporok, emiatt is párás ez az időszak. Az óceán 26-28 fokos.

→ Mauritiusi utazásainkért kattints ide

 

 

——————–

(Forrás: travelo.hu, azsianeked.com, portfolio.hu, fotók: Shutterstock)