NYC különlegessége: a Roosevelt Island Tramway

A Roosevelt Island Tramway egy libegő, ami a város igazi különlegességei közé tartozik, de mégis kevesen tudnak róla.

A Roosevelt-sziget és Manhattan között biztosítja az utasforgalmat a nap 24 órájában, már 1976 óta. A New York-iak azonnal beleszerettek, sokan csak a kilátás miatt választották ezt a közlekedési lehetőséget az autó helyett. Sőt! Annyira jól működött az ideiglenesnek szánt megoldás, hogy miatta a metró is csak 1989-re készült el.

 

A libegő az első ingázó légi villamos Észak-Amerikában, amely a megnyitása óta már átesett egy nagyobb szabású renováláson is. Nem csoda, hisz’ már több mint 26 millió utas utazott rajta. A libegő két kocsiból áll, amelyek két párhuzamos vágányon közlekednek oda-vissza. A legmagasabb pont 76 méteren van, a pálya hossza pedig 940 méter.

Naponta 115 fordulót tesz, ami azt jelenti, hogy közel 5.000 ember utazik rajta. Egy körben 110 ember fér el a kabinban, amely közel 30 km/h-ás maximális sebességgel szeli a New York-i levegőt. Az út viszonylag gyorsan véget ér, ugyanis mindössze 3 perc alatt teszi meg a már említett 940 méteres távolságot.

 

 

Ez egyike azon kevés tömegközlekedési formáknak New Yorkban, amelyeket nem a Fővárosi Közlekedési Hatóság üzemeltet, bár az MTA MetroCard kártyáját használja, és ingyenes transzfert biztosít a metrórendszerhez. A villamost Leitner-Poma üzemelteti a New York állambeli Roosevelt Island Operating Corporation megbízásából. Ez egy állami közhasznú társaság, amelyet 1984-ben hoztak létre, hogy biztosítsa a szolgáltatást.

 

 

Legegyszerűbben metróval lehet eljutni a libegőhöz: a Lexington Avenue/59th street megállónál kell leszállni. Megáll itt az N, Q, R, (a Q csak hétköznap), valamint a 4-es, 5-ös, 6-os metró is. Innen pedig csak 5 perc séta a második sugárút irányába.

 

Kedvet kaptál New Yorkhoz? Ez teljesen érthető reakció.
Mutatjuk hozzá a legjobb ajánlatokat az amerikaneked.com oldalunkon!

 

forrás: wikipedia | 548oranewyorkban.blog