Kossuth Lajos szobra New Yorkban

Kossuth Lajos 1851 decemberében, féléves amerikai útja első állomásaként látogatott New York-ba. A szabadságharc újraindításához keresett támogatókat, a szónoklatok sorát a városban kezdte, ahol nagy felhajtással fogadták.

 


fotó: tinkmara.com | A Tengerentúlról jelentem

 

Szobrát látogatása után hetvenhat évvel, 1928. március 15-én avatták fel a Riverside Drive-on, a 113. utcánál. Felállítását Berkó D. Géza, az Amerikai Magyar Népszava szerkesztő-kiadója kezdeményezte 1927-ben. A pénzgyűjtés olyan sikeres volt, hogy a tervezett mellszoborból teljes alakos szoborcsoport lett. James Walker, Manhattan polgármestere szervezte és vezette a szoborállító bizottság munkáját.

Az emlékmű elkészítésére Horvay János kapta a megbízást, aki ceglédi Kossuth-szobrát választotta alkotása alapjául. Az obeliszk-szerű talapzaton álló Kossuth bal kezében Washington kardját tartja, melynek másolatát bostoni tartózkodása alatt ajándékozták neki. A szobor lábánál egy fiatal magyar katona kezet nyújt egy idős parasztnak, szimbolikusan jelképezve, hogy kiemeli a szolgaságból. A honvéd zászlóján lévő felirat: „Velünk a szent szabadság istene.” A talapzat elejére vésett angol nyelvű felirat: „Kossuth Lajosnak, a szabadság hősének emlékére állították a szabadságszerető magyar származású amerikaiak.”

 

fotó: tinkmara.com | A Tengerentúlról jelentem

 

Horvay János jegyzőkönyve szerint a szobor olcsó bronzból készült, több helyen öntött vasat tartalmaz, ezért 1930-ban már restaurálni kellett.

1928. március 15-én, az avatás napján a magyarok által hozott földet amerikai földdel keverték össze, majd az urnát a szobor talapzatában helyezték el. Az avatásra két hajó hozta a magyarokat Európából, akikkel együtt 15-20 ezren voltak jelen. A résztvevők jelenlétében Perényi Zsigmond báró mondott köszöntőbeszédet. A szobrot Berkó D. Géza leplezte le huszonnégy ágyúlövés kíséretében. Manhattant James Walker, Budapestet pedig Sipőcz Jenő polgármester képviselte.


fotó: tinkmara.com | A Tengerentúlról jelentem

 

A szobor máig itt áll, és a helyi magyarság megemlékezéseinek fontos helyszíne.

 

forrás: iranynewyork & kozterkep

 

Bátran kérj tippeket és segítséget munkatársainktól New York-i utazásod megszervezéséhez amerikaneked.com weboldalunkon.