Egy felirat mind felett: az ikonikus Hollywood felirat – 2. rész

Népszerű cikkünk folytatása következik.

 

Az idő vasfoga és néhány kisstílű bűnöző keze nyoma idővel újabb felújítást követelt: a ’70-es évekre a D teteje és a harmadik O lebukfencezett a hegyoldalon, a második L betűt gyújtogatók rongálták meg. A „foghíjas” szimbólum beindította néhány csirkefogó fantáziáját. 1976. január 1-jén például egy Danny Finegood nevű egyetemista 50 dollárnyi fekete és fehér vászonnal betekergette és kiegészítette a megmaradt betűket, hogy a felirat „HOLLYWEED” formában virítson a város fölött annak örömére, hogy a helyi törvénykezés dekriminalizálta kis mennyiségű marihuána birtoklását. Az ötletet művészeti projektként tálalta, a tanárai jelessel értékelték, Finegood pedig rákapott a dologra: három további alkalommal „módosította” a feliratot: 1987 húsvétján, II. János Pál pápa látogatásakor „HOLYWOOD”-ra, majd „OLLYWOOD”-ra, tiltakozásként az Irán-Contra ügy miatt, majd „OIL WAR”-ra szintén tiltakozásképpen az öbölháború ellen. Finegood nyomán szabadon mások is átalakították a feliratott egyetemi futballbajnokság logójává vagy elnökjelöltet támogató politikai üzenetté.

 

 

1973-ban műemlékké nyilvánították ugyan a feliratot, de a rendbe tételére még évekig várni kellett. 1977-ben a Hollywoodi Kereskedelmi Kamara sürgetni kezdte a felújítást, csakhogy nem volt rá kerete: kb. negyedmillió dolláros tételről volt szó. Egy évvel később Hugh Hefner vette kézbe az ügyet, Playboy-villában jótékonysági gálát szervezett, amelyen szimbolikusan elárverezte a kilenc betűt. Az adományozók – köztük maga Hefner és a rocksztár Alice Cooper – fejenként 27.700 dollárt ajánlottak fel, és így összegyűlt a szükséges összeg nagyrésze. A betűk három hónapra eltűntek, majd az év végére felújítva a helyükre kerültek. Az új, ezúttal zománcozott felirat méreteiben megegyezik az eredetivel, de a szerkezetét megerősítették 194 tonna betonnal, a betűk erős acélvázra kerültek, és azóta is időnként újrafestik őket.

Hogy több gyújtogatás és szándékos vagy véletlen rongálás – pl. egykor divat volt a betűkön lógni, ami nem feltétlenül használt azoknak – ne történhessen, a felirat közvetlen közelébe már nem lehet eljutni, ebben szögesdrót kerítés akadályoz, és a Los Angeles-i rendőrség mozgásérzékelőkkel és mikrofonokkal rakta tele a területet.

 

 

Kevesebben tudják azonban, hogy régmúlt tragédia helyszínén szelfiznek. 1932-ben egy Peg Entwistle nevű New York-i színésznő Los Angelesbe költözött, hogy a Broadwayen elért színházi sikerek után filmekben próbáljon szerencsét. Kapott is egy mellékszerepet a Thirteen Women című krimiben, de hónapokig úgy tűnt, a stúdió nem akarja meghosszabbítani a szerződését. A 24 éves színésznő elkeseredésében két nappal a film bemutatója előtt öngyilkos lett: egy létrán felmászott a Hollywood felirat H betűjére, és onnan a mélybe vetette magát. A legenda szerint éppen másnap érkezett levele: egy színdarab főszerepére kérték fel benne – egy öngyilkosságra készülő fiatal nőt kellett volna játszania.

Ennek ellenére a felirat turistabusszal vagy gyalogos túraútvonalon jól megközelíthető, a fölötte levő útról szépen látszik a város, úgyhogy a turisták kedvelt kirándulóhelye.

 

 

Nemcsak maga a HOLLYWOOD felirat, hanem a környezete is védett terület. Még 1940-ben Howard Hughes megvásárolt egy hatalmas, 138 árnyi birtokot a felirat nyugati oldalán, ahol előkelő villát tervezett építeni maga és nem kevésbé híres barátnője, Ginger Rogers számára. Szakításuk után Hughes álmaik otthonának nagyszabású tervét örökre félretette, és semmi sem történt a birtokon, míg 2002-ben a producer-rendező-vállalkozó örökösei el nem adták egy chicagói befektetőnek. Ez a cég természetesen pénzzé akarta tenni a területet, és hogy azt mégse nőhesse be luxusvillák sokasága, példátlan összefogás született: filmstúdiók, színészek és alapítványok adták és gyűjtöttek össze 12,5 millió dollárt, a már említett Hefner pedig hozzátett még 900 000-et, hogy a vételárat kifizessék, és a hajdani birtok védett park maradhasson.

 

——————–
(Forrás: filmtett.ro, fotók: cnn.com & laist.com & Shutterstock)

 

 

Kezdhetjük szervezni Los Angeles-i utazásodat? Mutatjuk hozzá a legjobb ajánlatokat az amerikaneked.com oldalunkon!