Az 1966. márciusi történelmi hóvihar

A feljegyzések szerint az egyik legsúlyosabb hóvihar, amely az USA északi részét érintette, 57 évvel ezelőtt, 1966. március 2-5. között volt.

 

fotó: weather.gov

 

A hóvihar különösen emlékezetes volt hosszú időtartama miatt, valamint az 50-75 cm-es lehullott hó miatt. Egyes helyeken a széllökések időnként meghaladták a 110 km/h sebességet. A havazás mértéke elérte az 1 métert, de egyes helyeken extrém 9-12 méter magas szintek is kialakultak.

A hírek eltérőek, de legalább 18 halálesetről számoltak be a hóvihar miatt, amelyeket Észak-Dakotából, Minnesotából és Dél-Dakotából jelentettek. A halálos esetek egy része a hólapátolás okozta túlerőltetés miatt következett be, míg mások a hóvihar teremtette káosz martalékává váltak. Emellett több tízezer állat is elpusztult a viharban.

A közlekedés ellehetetlenült, az iskolákat és a vállalkozásokat a környéken bezárták, a lakosságnak napokig áram- és telefonszolgáltatás kimaradásokkal kellett szembenéznie.

 


fotó: KFYR TV  |  Az 1966. március 9-én, a vihar utáni állapotokról rögzített, legelterjedtebb fotó, amelyen Bill Koch egy sor elektromos vezeték mellett áll.

 

Egy intenzív „Colorado Low” időjárási rendszer 1966. március 3-án Dél-Dakota keleti részébe húzódott, majd március 4-én lassan Minnesota középső részén haladt. Az ilyen típusú időjárási rendszerek nagyon sok csapadékot hoznak, mivel a bőséges nedvesség továbbítható észak felé, megelőzve az alacsony nyomású rendszereket. Kellően hideg hőmérséklet mellett az alacsony nyomású rendszer nyomvonalától északnyugatra gyakran fordul elő heves havazás és nagyon erős szél, mint ez a hóvihar is.

A havazás március 2-án délelőtt kezdődött Észak-Dakota déli részén, majd észak felé terjedt március 3-ig. Fargónál március 3-5. között a látótávolság 30 órán keresztül kevesebb, mint 400 méter volt, 65-80 km/h erejű szél kíséretében.

 

Ellentétben sok „gyilkos hóviharral”, amelyek korábban az északi síkságon fordultak elő:
– Schoolhouse-hóvihar 1888. január 11-12. között;
– a fegyverszünet napján kialakult hóvihar 1940. november 11-én;
– az 1941. március idusán bekövetkezett hóvihar),

a hőmérséklet viszonylag enyhe volt a ’66-os vihar nagy részében.

Grand Forksban összesen 70 cm havat mértek, amelynek legnagyobb része, 43 centiméter mindössze egy nap alatt, március 4-én esett le. Ez a szám az egy naptári napon lehulló legnagyobb hó mennyiségében új rekordot jelentett, míg a hóvihar egészére vonatkozó 70 cm szintén a csúcstartó adat kategóriájában, Grand Forksban.

 


fotó: weather.gov  |  1966. március 4-én 12 órakor érvényes felszíni időjárási térkép.

 

Végül március 5-én az alacsony nyomású rendszer távolodni kezdett, a szél alábbhagyott, és hidegebb időjárás köszöntött be a régióban, mínusz hőmérsékletek formájában.

 

Tetszett ez a cikk?
További érdekességekért nézz szét blogunkban.