Alcatraz: a világ leghírhedtebb amerikai börtöne

Az Alcatraz-sziget a San Francisco-öböl közepén, Kalifornia államban található. Először világítótorony, majd katonai erődítmény, később börtön volt, ma múzeum és 1986 óta nemzeti emlékhely.

1934-1963 között Amerika legveszélyesebb bűnözőinek adott otthont. Itt töltötte büntetését többek közt a hírhedt bűnöző Al Capone. A Szikla néven is emlegetett börtön egyik legismertebb védjegye volt, hogy lényegében lehetetlen kísérletet tervezett az a rab, aki innen akart megszökni.

 

fotó: shutterstock.com

 

A San-Franciscoi-öbölben fekvő szigetet 1775-ben először egy spanyol vitorlázó, Juan Manuel de Ayala fedezte fel. Mivel számos madárpopulációval találkozott, La Isla de los Alcatraces, vagyis “Pelikán sziget”-nek nevezte el. 75 évvel később, 1850-ben az Egyesült Államok akkori elnöke, Millard Fillmore elrendelte a sziget katonai célokra való felhasználását, ekkor építettek egy erődöt, melyet 100 ágyúval vettek körbe.

Az Alcatraz lett a nyugati part legbiztonságosabb erődítménye. Az 1850-es évek végén kezdték ide szállítani a legveszélyesebb bűnözőket, majd az 1898-as spanyol-amerikai háborúnak köszönhetően még több rabot hoztak a szigetre. Emellett a fertőző betegséggel hazaérkező katonák egy része is a szigetre került karanténba.

Így 1909 és 1911 között átalakítást hajtottak végre a régi erődítményen, s így készült el 1912-re az akkori világ legnagyobb vasbeton épülete, az új börtön, mely a főépületen kívül kórházat és étkezdét is tartalmazott. Egy még ebben az évben kiadott jelentés szerint az Alcatraz Amerika legnagyobb vasbeton épülete lett. Átlagosan 250-275 fogvatartott volt a börtönben, és mindegyikükre fejenként három őr vigyázott.

 

Katonai börtön és kertészeti terápia

Az 1900-as évek első fele a kert számára nagy megújulást hozott, fontos célkitűzés lett az Alcatraz megszépítése, amihez a California Spring Blossom and Wild Flower Association – Kaliforniai Virágegyesület – rengeteg virágmaggal és fa-, illetve cserjecsemetével járult hozzá. A kertek építésébe a jó magaviseletű rabokat is bevonták, kialakítottak egy kertészeti szakprogramot. Itt valósult meg az egyik első kertészeti terápia fogvatartottak számára. Rózsakertet, üvegházat, teraszos kialakítású kerteket hoztak létre.

 

fotó: shutterstock.com

 

A rabok végezték a növények gondozását és a sziget nyugati lejtőjének beültetését. A kert alakulása szempontjából fontos személy az 1941-ben a szigetre érkező pénzhamisító, Elliot Michener, aki korábban szökést kísérelt meg egy másik börtönből. Nem értett különösebben a növényekhez, de vetőmag-katalógusokat tanulmányozva fejlesztette a tudását, és bizonyos kertrészek még ma is az ő és a segítőtársai munkáját mutatják. Üvegházat épített, virágmagok és -hagymák rendelésére is engedélyt kapott.

Miután a szövetségi börtönt bezárták, a sziget hosszú évekre elhagyatottá vált, leszámítva azt a 19 hónapot, amikor indiánok foglalták el a ’70-es évek elején. 1972-ben az Alcatraz-t nemzeti parkká nyilvánították, 1973-ban a sziget már látogatókat is fogadott. A kertek egyes részei elpusztultak, másokat a túlburjánzás fenyegette, mígnem 2003-ban elhatározták a helyreállításukat, aminek köszönhetően a túlélő, történelmi jelentőségű növényeken kívül újabbakat telepítettek.

 

A legveszélyesebb bűnözők otthona

A legtöbb börtönlakó azért került a szigetre, mert sehol nem volt hajlandó betartani a szabályokat, és állandó szökési kísérletbe kezdett. Az ilyenek számára tökéletes hely volt az Alcatraz, innen ugyanis nem volt menekvés. Az Alcatraz-ban négyfajta joga volt a fogvatartottaknak: élelem, ruházat, menedék és orvosi ellátás.
Néhányuk a jó magaviselet következtében olyan különleges jogokat is élvezhetett, mint például levelezhettek a családtagjaikkal, bemehettek a börtön könyvtárába, vagy különböző szabadidős tevékenységeknek hódolhattak.
Akik túlságosan fegyelmezetlenek voltak, azok egy bizonyos ideig nem beszélhettek egyáltalán, éppen ezért a börtön lakói közül sokan küszködtek súlyos pszichés problémákkal. Egy ideig úgy tartották, hogy a cápák miatt nem tudnak partot érni azok, akik szökni próbálnak, azonban a túlságosan hideg víz (12 fok), az áramlat, és a távolság az, ami végzett a menekülőkkel.

 

fotó: shutterstock.com

 

Íme néhány híres elítélt, akik az Alcatraz falai között töltötték büntetésüket:
– Al Capone: adócsalás miatt négy évet töltött az Alcatraz-ban, majd 1939-ben egészségügyi okok miatt átszállították a dél-kaliforniai Terminal Izland börtönbe.
– Robert Stroud: a világ egyik legveszélyesebb gyilkosa, becenevén, “Madárember” 1942-ben érkezett a szigetre, és 17 évet töltött az Alcatraz-ban. Mivel valamiféle javulást reméltek tőle, a börtönben engedélyezték számára a madártartást, de ő inkább különböző tárgyakat rejtett el a kalitkákban.
George Celino Barnes – gúnynevén Machine Gun Kelly: nevét a fegyveres rablásokhoz használt Thompson-géppisztolyról kapta. Leghíresebb bűncselekménye az olajbáró és üzletember, Charles F. Urschel elrablása volt, ami végül letartóztatásához vezetett.

 


fotó: Memphis Police Department | wikipedia.com

 

1963. március 21-én Robert F. Kennedy, amerikai igazságügyminiszter végül bezáratta a San Francisco-i-öbölben fekvő Alcatraz-szigeten hosszú évek óta működő börtönt. Bezárása mellett többek között olyan ésszerű indokok szerepeltek, mint a túlságosan magas fenntartási költségek (hiszen ételt, vizet és minden szükséges felszerelést hajóval szállítottak a szigetre), illetve a börtön állapotának rohamos romlása. A három évtized alatt mintegy 1.576 fogoly volt az Alcatraz-ban.

 

forrás: Filantropikum & Femina & National Geopgraphic

 

Nekünk elhiheted: az Alcatraz-sziget az egyik legjobb program a nyugati parton. Lesd meg ajánlatainkat az amerikaneked.com oldalunkon, és legyen tiéd az élmény!