A Golden Gate titkai

A Golden Gate az Amerikai Egyesült Államok második leghosszabb függőhídja a Csendes-óceán felett és a San Francisco-öblöt elválasztó szoroson.

 

Tulajdonképpen San Franciscót köti össze Marin megyével. A híd építése 1933. január 5-én kezdődött és 1937. május 27-én adták át a forgalomnak. 27 évig, a New York-i Verrazano-Narrows híd felépüléséig ez volt a világ leghosszabb függőhídja. Nevét San Francisco-i öböl bejáratáról kapta.

Már évtizedekkel korábban felmerült egy híd építésének gondolata, de számos nehézség nehezítette a munkálatok elkezdését. Először is a korabeli mérnökök sokáig úgy vélték ilyen hosszúságú függőhidat, ilyen szeszélyes vízjárású terepen képtelenség felépíteni. A tenger mellett a folytonos szél is aggodalommal töltötte el őket. A költségek is csillagászatinak ígérkeztek, akkori áron 100 millió dollárra kóstálták. A technika fejlődése és ügyes mérnöknek sikerült egy olyan tervvel előállnia, amely kivitelezhetőnek tűnt és az ára is elfogadható volt.

 

kép: shutterstock | Joseph Strauss rendkívül ambiciózus, de fellegekben járó mérnök volt.

 

Joseph Strauss korábban csak felvonóhidak építésével foglalkozott, de a diplomamunkája egy, a Bering-szoroson átívelő 89 m-es vasúti híd volt, ami ugyan nem épült meg soha, de jó alapot jelentett a Golden Gate tervezésénél.

A munkákba később több mérnök is bekapcsolódott mire megszületett a végső koncepció. Ilyen volt a projekt fő felelőse, Charles Alton Ellis is, aki eredetileg görög-matematika szakos egyetemi tanárként csatlakozott a Golden Gate mérnöki csapatához. A szerkezeti biztonság megteremtése volt a fő feladata. Strauss ugyan közvetlenül az építkezés megkezdése előtt kirúgta a csapatból, ő tovább dolgozott a tervek tökéletesítésén. A híd megszállottja lett és a nagy gazdasági világválság miatt nem talált munkát, így fizetés nélkül dolgozott tovább 9 hónapon át heti 70 órában.

Számításai végül tíz kötetet töltöttek meg. A sors különös fintora, hogy 1949-es haláláig senki nem ismerte el a munkáját.

 

 


kép: KQED | A híd 160 km/óra sebességű szelet is kibír, déli pillére 30 m mélyen áll a tengerfenéken.

Az első tervektől számítva 9 évbe telt, mire minden engedély és a szükséges pénz (35 millió dollár) is rendelkezésre állt.

Strauss a déli hídfő alapozásánál egy téglát helyezett el, amely egykori iskolájából, a Cincinnati Egyetem épületéből származott.

Újdonság volt, hogy az építkezés ideje alatt egy mozgatható védőháló védte az elhaladó hajókat, illetve az építkezésen dolgozó embereket. Számos munkás életét mentette meg ez a szerkezet.

 


kép: TIME | Újdonság volt, hogy az építkezés ideje alatt egy mozgatható védőháló védte az elhaladó hajókat, illetve az építkezésen dolgozó embereket.

 

Strauss számos szigorú védelmi intézkedést vezetett be, munkásainak speciális szemüveget és napvédő krémet kellett használniuk, sőt egy speciális diétát is követniük kellett, hogy megelőzzék az ájulásokat és a szédüléseket.

A híd 160 km/óra sebességű szelet is kibír, déli pillére 30 m mélyen áll a tengerfenéken. A pillérek mindegyike egy-egy 44 000 tonnás acéltornyot tart. A Golden Gate a világ harmadik leghosszabb egynyílású hídja (2.700 méter). 27,43 méter széles, hat sávban közlekedhetnek rajta az autók, és van egy sáv biciklistáknak és gyalogosoknak is. Az elmúlt hét évtizedben számtalan földmozgást kibírt, köztük az 1989-es 7,1-es fokozatú rengést is. Fennállása óta csak háromszor kellett lezárni, akkor is az erős szél miatt.

Sikeres vállalkozásnak bizonyult: már 1971-re megtérült az építkezés végül 75 millió dolláros költsége, pedig csak a dél felé tartó utasok fizetnek rajta díjat (5-8 dollárt).

Eredetileg feketére akarták festeni sárga csíkokkal, de végül ezt a nemzetközi narancssárga színt választották, mert jobban illett a tájhoz.

Naponta 100-120.000 jármű kel át rajta, ami évente összesen közel 40 milliós forgalmat jelent. A Golden Gate híd 50. születésnapján rendezett eseményen, 1987-ben 50.000 látogatóra számítottak, ehhez képest végül 800.000 ember gyűlt össze a jeles napra.

 


kép: shutterstock | 800.000 ember kelt át a Golden Gate hídon annak 50. évfordulóján.

 

A híd átadása óta az öngyilkosok kedvelt helye is lett: becslések szerint eddig több mint 1.600-an ugrottak róla a mélybe. Az öngyilkosok elriasztására már több terv is született az utóbbi évtizedekben, de egyik sem valósult még meg.

forrás: otptravel

 

 

Kezdhetjük szervezni San Franciscó-i utazásodat? Mutatjuk hozzá a legjobb ajánlatokat az amerikaneked.com oldalunkon!