1906-os felvétel San Francisco utcáiról, a földrengés előtt

Íme egy több mint 100 éves felvétel a Market Street-ről!

A mai technológiai fejlettségnek köszönhetően már egy előző évszázad elején készített mozgóképes felvétel színes verziójának elkészítése sem lehetetlen feladat. Ez történt az alábbi felvétellel is, amely még 1906. április 14-én készült, négy nappal a San Francisco-i földrengés és tűz előtt.

 

videó: NASS

A felvonó elejéről egy mozgóképkamera rögzíti a kaliforniai San Francisco-i Market Street-en lefelé vezető utat a 8. és 9. utca közötti ponttól keleti irányban a Ferry Buildingnél lévő felvonó fordulójáig.
Mindazonáltal érdemes figyelembe venni, hogy a színek és a SKY vizuális effektusok nem feltétlenül tükrözik a valóságot, tehát példának okáért ami a felvételen sötétbarna színű, az lehet, a valóságban sötétkék volt.

 


fotó: Képernyőfotó a NASS videójából

 

A videó helyreállítási folyamatban az alábbiakon dolgoztak:
– Az FPS másodpercenként 60 képkocka sebességre növelve
– A képfelbontás HD-ig növelése
– Továbbfejlesztett videó élesség és fényerő
– Színezés (nem történelmileg pontos)
– Hozzáadott hangtervezés csak a hangulathoz
– Helyreállítás: (stabilizálás, zajtalanítás, tisztaság, elmosódás)
– SKY vizuális effektusok (történelmileg nem pontos)

 

Az említett nagy erejű földrengés 1906. április 18-án, kedden 5 óra 12 perckor rázta meg San Francisco városát és Észak-Kalifornia partvidékét.

 


fotó: Chadwick, H. D


A rengés ereje 7,7 és 8,25 közöttire tehető az MMS-skálán, illetve a legszélesebb körben elfogadott becslés szerint 7,9-es erősségű volt. Epicentruma a nyílt tengeren, nagyjából 3 km-re volt a várostól, közel Mussel Rockhoz.

 


fotó: Arnold Genthe

 

A rengés a Szent András-törésvonal mentén haladt észak és déli irányba egyaránt, 477 km-en keresztül, így Oregontól Los Angelesig, illetve a kontinens belseje felé Nevadáig érezhető volt. A földrengést, valamint az azt követő tűzvészt az Amerikai Egyesült Államokat ért legnagyobb természeti katasztrófák között tartják számon, melynek több mint 3000-en estek áldozatául. Az anyagi károk a 2005-ös Katrina hurrikán pusztításához mérhetőek.

 

Megélnéd, milyen manapság San Francisco városi hangulata? 
Mutatjuk hozzá a legjobb ajánlatokat az amerikaneked.com oldalunkon!