U.S. Route 66: kulcsfontosságú fejlesztések az útvonalon

A világ leghíresebb útja az amerikai U.S. Route 66, amelyről nem csak legendák, de filmek és slágerek is szólnak. Manapság már muzeális értékkel és utánozhatatlan hangulattal bír. Elég ha csak a régi, útmenti Art Deco-stílusú benzinkutakra, éttermekre, motelekre gondolsz. Ezért főként turisták keresik fel az összesen 4.000 kilométeres út egy-egy szakaszát vagy akár a teljes hosszát – írja a Travelo.

Az Egyesült Államok főútjaként is emlegetett országút építését 1926-ban kezdték, azzal a céllal, hogy összekössék a keleti és nyugati országrészt. 66-os út Chicagóból indul, majd hosszú útján 8 államot átszelve Santa Monicában ér véget, a Csendes-óceán partjánál.
 

TLF Images / Shutterstock | U.S. Route 66: A Blue Swallow Motel Új-Mexikó államban


Az “országutak anyja” néven is ismert utat különleges világ jellemzi: beláthatatlan hosszú termőföldeken, elhagyatott településeken és sivatagokon halad keresztül.


A kezdetektől

Habár 1985 nyarán készült el a teljes útvonal, a köztudatban mégis az 1938-ban átadott útszakasz maradt meg.

A ‘60-as évek elején az olyan kisebb rangú utak, mint a 66-os, kezdtek elnéptelenedni az államközi autópályák miatt, ahol jóval nagyobb volt a megengedett maximális sebesség. A “Will Rogers országút” (az USA-ban szokás, hogy az autóutak egy-egy híres ember nevét viselik – a szerk.) így egy idő után teljesen kihalttá vált, egyes szakaszok pedig – a szó szoros értelmében – eltűntek. Ezért sem meglepő, hogy a 66-os út nem mindig jelenik meg a Google Térképen, holott létezik.

Travelview / Shutterstock | U.S. Route 66: A ma már múzeumként funkcionáló Hackberry Arizona államban.

Az érintett államok, amelyeken keresztül halad az útvonal, a ‘90-es évek elejétől kezdtek rájönni, hogy – a turizmus szempontjából is – kulcsfontosságú jelentőséggel bír a 66-os út. Ezért komoly léptékben hozzáfogtak felújítani az autóutat, illetve megkapta a “Történelmi 66-os út” címet. A burkolatra több helyen is felfestették a 66-os szimbólumot, valamint az állam nevét, ahol épp tart az útszakasz.


A U.S. Route 66 fejlesztések

Az USA legszebb útjait karbantartó National Scenic Byways Program most további 1 millió dollárt biztosított a történelmi országút felújítására. Így a 66-os út az út egyike annak a több mint harminc, különlegesen szép helyeken végighaladó útvonalnak, amelynek felújítását 29 államban összesen 21,8 millió dollár értékben támogatja a program.

TLF Images / Shutterstock | 66-os amerikai országút Oklahomában.


A 66-os esetében egyelőre Oklahomában, az arra kijelölt szakaszon tervezik javítani a biztonságot a kerékpározók és autóvezetők számára. Új kanyarodási sávot kap és fejlesztik a leálló sávokat is.

 

Átélnéd a 66-os út adta élményt? Már számos utasunknak lehetővé tettük. Kérj ajánlatot nyugati parti útjainkra!