Overseas Highway: a Tenger-feletti főút Floridában

A Miami Motor Club tagsága 1921-ben fogadta el a néhai, Key West-be vezető ipari vasút óceán feletti szerkezeti elemeinek megmentését, „átformálását” turisztikai célú közúttá. Akkoriban a világ minden más országában megvétóztak volna egy ilyen határozatot, de Amerikában köszönhetően a „Think Big” ‹Gondolkodj nagyban!› felfogásnak, megvalósulhatott ez a terv is.

 

Az USA délkeleti állama Florida klímájának és elhelyezkedésének köszönhetően kedvelt idegenforgalmi célpont. A nemzeti parkokon túl számos látnivalót kínál. Miami mellett számos település vonzza a turisták tömegét, többek közt a Dél-Floridában található sziget és zátonyláncolat, melynek egyik leghíresebb települése Key West. Ezen szigeteknek a különlegessége, hogy csak egyetlen módon lehet szárazföldön elérni őket, mégpedig a Overseas Highway segítségével. Ez az út számos hídon éri el a szigeteket, melyek legimpozánsabb eleme a Seven Mile Bridge ‹a Hétmérföldes híd› .

 

 

A turisztikai célok – amiért a hihetetlen beruházás elindult –  a Floridai-szoros, a Bahama-szigetek és Kuba horgászvizeinek elérése, illetve az összességében kb. 1.700 db, amerikai fennhatóság alá tartozó korallsziget egyedi élővilágának hatékonyabb megfigyelése (Mississippi aligátor; Hegyesorrú krokodil, Tengeri tehenek, korall és hal ritkaságok) voltak. A Tengeri, illetve Tenger-feletti főút megnyitására kevesebb, mint 7 évet kellett várni: 1928. január 25-én történt az ünnepélyes szalag átvágás. Igaz, még több helyen komp szállította a délre igyekvő járműveket, s az úttest csak 2×1 sávos volt. A New Deal építkezéseinek köszönhető, hogy megszűntek a kompkikötők – s 1938-ra az útvonal teljes hosszában betonburkolatot kapott. 43 db összekötött korallszigeten, 42 db hídon és 182 km távolságon át. A második megnyitó 1938. március 29-én zajlott, majd 1 évvel később maga Franklin D. Roosevelt is kipróbálta a világon egyedülálló létesítményt: levezetett Key Westbe, sőt hosszabb időre elnöki pihenőt is tartott az idilli nyaralóhelyen.

 

 

Az autópályává szélesítés projekt az 1970-es években zajlott: így készült el a 2×2 sávos, 182 km hosszúságú út, ami Miami déli elővárosi övezetéből az Egyesült Államok legdélebbi szárazföldi pontjához vezet. Számozása szerint a Floridai 5-ös, illetve 1-es Interstate. Ez a távolság nagyjából megfelel Budapest és Szeged útvonalnak – a különbség csak a környezet, ugyanis az Overseas Highway a Mexikói-öböl és az Atlanti óceán trópusi vizei felett, 43 korallszigeten át húzódik. Ahogy a szólás tartja, „Aki ide eljuthat, egyben a Bahamákkal és Kubával is találkozik.”

 

 

Napjainkban a The Florida Keys Overseas Heritage Trail projekten dolgoznak, vagyis: készül az útvonal kerékpáros és gyalogos szakasza. Így tehát akinek ideje engedi, végiggyalogolhatja a teljes utat – biztonságos körülmények között, tanösvényeken, narratív magyarázatokkal, minden igényt kielégítő pihenőkkel, szolgáltatásokkal.

forrás: erdekesvilag.hu | telekiutak.hu

 

Psszt! Ha te is levezetnél az Overseas Highway-en, lesd meg Miamit érintő utazásainkat amerikaneked.com oldalunkon!