Ezt a cikket mentsd el: minden benne van az ESTA-ról!

A 2021. november 8-ai USA újranyitást követően a korábbi belépési feltételek mellé – sajnos – újakat is tisztáznunk kellett a koronavírus járvány miatt, amit ebben a cikkünkben olvashatsz el.

Most viszont A Tengerentúlról jelentem oldal segítségével górcső alá veszünk egy „régi motorost”, még pedig az ESTA rendszer részleteit!

🟠 Mi az ESTA?

Magyarország 2009 óta vesz részt az amerikai vízummentességi programban (Visa Waiver Program/VWP), mely lehetővé teszi, hogy magyar állampolgárok vízum nélkül utazhassanak be az Egyesült Államok területére turisztikai, átutazási vagy üzleti célból. Csak a Magyarországon született, magyar állampolgárok vehetnek részt a programban, akik érvényes magyar útlevéllel rendelkeznek. A tartózkodás tartama nem haladhatja meg a 90 napot és a felsoroltakon kívül más tevékenység (pl. munkavégzés, tanulmányok, házasságkötés amerikai féllel) nem folytatható ez idő alatt.

A vízummentességi programban részt vevő országok utazói turista vízum helyett beutazási engedélyt kaphatnak az ESTA rendszeren keresztül. Az ESTA (Electronic System for Travel Authorization), egy automatikus rendszer, mely eldönti, hogy a beutazó jogosult-e a vízummentességre, azonban nem dönti el, hogy beléphet-e az ország területére. A belépésről a határőr dönt (Customs and Border Protection Agent) a kérdésekre adott válaszaink, az előzetes adatok (előző határátlépési dátumok, tendenciák) és egyéb, gyakran nem verbális információk alapján.

 

Az ESTA egy automatikus rendszer, mely eldönti, a beutazó jogosult-e a vízummentességre, azonban arról nem rendelkezik, hogy beléphet-e az ország területére.

 

🟠 Mi szükséges ESTA igényléshez?

🔹️ érvényes, elektronikus chippel ellátott, úgynevezett e-útlevéllele-passport logo (akiknek két éven belül lejár az útlevele, az ESTA-n feltüntetik, hogy érvényes az útlevél lejáratának napjáig; a lejárat napján el kell hagynunk az országot).
🔹️ érvényes bankkártya (kredit vagy debit) vagy PayPal fiók.

🟠 Mennyibe kerül az ESTA igénylés?
21 dollár. A költség két komponensből áll.

🟠 Hogyan kérelmezhetem az ESTA-t?
ESTA-t kizárólag az interneten keresztül igényelhetünk. Legyünk óvatosnak! ESTA-t kizárólag az Amerikai Vám- és Határőrség oldalán keresztül igényeljünk (U.S. Customs and Border Protection). Ugyanerre az oldalra vezet a link az USA Magyarországi Nagykövetségének oldaláról is.

 

🟠 Mi történik, ha nem ezen a hivatalos oldalon, hanem harmadik fél oldalán igényeljük az ESTA-t?
🔹️ A harmadik fél szolgáltatók akár a négyszeresét is kérhetik a 21 dolláros illetménynek és igazából semmi olyat nem nyújtanak, amit magunktól nem találunk meg a hivatalos ESTA oldalon. Az árat gyakran már csak későn, az elküldés gomb megnyomása után tudjuk meg, illetve a sorok között, apró betűkkel olvasható, lásd alább.
🔹️ veszélyeztethetjük személyes adataink biztonságát
🔹️ scam oldalak csalásainak áldozatává válhatunk
🔹️ a third party oldalakon megjelent információk nem minden esetben 100%-osak, gyakran csak annyira megtévesztőek, hogy a jelentkező úgy érezze, érdemes többet fizetnie a sikeres kimenetelért
🔹️ third party oldalak olyan szolgáltatásokat is kínálnak, melyekre nincs szükség

Például:

Hivatalos ESTA dokumentum PDF formátumban e-mailben küldve – Az Amerikai Vám- és Határőrség oldalán megtalálható.

A jóváhagyási folyamat összes állapotában küldött e-mail értesítések – Az ESTA kérelem egy lépésből áll a benyújtás után, vagy elfogadják, vagy nem.

Az ESTA kérelmek biztonságos tárolása 2 évig – Nem biztos, hogy jó ötlet, ha egy nem hivatalos oldal tárolja a személyes adatainkat.

Ingyenes repülési információk és címek frissítése – Nem szükséges és magunk is be tudjuk vezetni a változásokat.
🔹️ amennyiben third party oldalt használtunk és megadják az ESTA kérelmünk számát, azonnal ellenőrizzük le az Amerikai Vám- és Határőrség oldalán, hogy valóban átment-e a kérelmünk
🔹️ a third party szolgáltatóknak nincs kapcsolata az amerikai kormánnyal és nem tudják befolyásolni a kérelem kedvező elbírálását, illetve feldolgozásának idejét

Néhány third party oldal magyarul, melyeket kerüljünk el: ESTA Visa HUUSA ESTA Online

 

🟠 Mennyi ideig érvényes a megszerzett ESTA engedély?
🔹️ Általában két évig és ezalatt az idő alatt többször is beléphetünk az Államok területére, 90 napot meg nem haladó tartózkodásra. Az amerikai tartózkodás ideje alatt az ESTA-t nem lehet meghosszabbítani, a beutazó nem nyújthat be bevándorló vízum, vagy tartózkodási engedély iránti kérelmet.

 

A New Yorkban élő, pécsi származású Tinkmara Facebook oldala, A Tengerentúlról jelentem a legnaprakészebb USA-információkkal lát el.


🟠
Mikor kell új ESTA-t kérvényezni?
🔹️ ha új útlevelet kaptunk
🔹️ ha nevünk, nemünk, állampolgárságunk megváltozott
🔹️ ha bármely vízummentességet biztosító körülményünk megváltozott a kitöltés napja óta


🟠
Hibásan töltöttem ki az ESTA kérelmemet, mit tegyek?

A személyes adatok (név, születési hely és idő, nem, állampolgárság) és az útlevél adatai nem változtathatóak. Amennyiben ezekben ejtettünk hibát, új ESTA kérelmet kell kitöltenünk és a 14 dollárt is újra be kell fizetnünk.

🟠 Mennyi idővel az utazás előtt ajánlott kitölteni a jelentkezést?
🔹️ Hivatalosan 72 órával utazás előtt javasolják, de a jóváhagyás a legtöbbször szinte azonnal/perceken belül megérkezik, vagyis szükséghelyzetben is működik. A jelentkezés idején nem kötelező, hogy legyen útitervünk, szállásunk, beírhatjuk, hogy ismeretlen (unknown). Ezeket később is frissíthetjük, de ez nem követelmény.

🔹️ Praktikus okokból – annak ellenére, hogy az ESTA igénylések zömét elfogadják – azt javaslom, hogy ha előéletünk alapján kétséges, hogy elfogadják a kérelmünket, rendezzük előbb az ESTA kérelmet, mielőtt megvennénk a repülőjegyet. Amennyiben túl későre hagyjuk az ESTA igénylést és elutasítanak minket, nem marad időnk vízumért folyamodni és elvész a repülőjegy ára. Az ESTA-val “csak” 14 dollárt bukunk.

🟠 Milyen információt kell megadnom a kérelemben?
Személyes adatokat (név, születés, cím), utazásra vonatkozó információt és a vízummentességi programban való jogosultságra vonatkozó kérdésekre is válaszolnunk kell.

🟠 Frissíthetem az utazással kapcsolatos információimat a már benyújtott és elfogadott ESTA jogosultságomon?
Az utazással kapcsolatos adatokat (repülőjegy, szállás, utazás célja, útiterv) és az email címet frissíthetjük, de nem kötelező.

🟠 Kitöltheti más helyettem az ESTA-t?
Igen. Harmadik személy, rokon, ismerős, utazási iroda is benyújthatja helyettünk a kérelmet, de az adatok helyességéért mi vagyunk a felelősek.

🟠 Lehet csoportos ESTA-t igényelni?
Igen. Családok, baráti csoportok, maximum 50 főre igényelhetnek közös ESTA-t, de a csoportnak nem kötelező együtt utazni. Ebben az esetben a csoportot reprezentáló személy tölti ki a kérelmeket és ő kapja a visszajelzést valamennyi igénylő számára. A 14 dolláros illetéket az igénylők számával kell beszorozni. Csoportos igénylés esetén lehetséges, hogy valaki nem kapja meg az engedélyt, de ez nem jelenti, hogy a többiek nem utazhatnak.

🟠 Nyomtassam ki az ESTA kérelmemet?
Nem kötelező, de javasolt. Néhány légitársaság szintén kéri, hogy legyen nálunk másolat. Az ESTA kérelemben benyújtott adataink az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériumának adatbázisában szerepelnek.


🟠
Miért utasították el az ESTA kérelmemet?
Az elutasítást nem indokolják meg, de a következők a leggyakoribb okok:
🔹️ korábbi tartózkodási időtartam átlépés
🔹️ lejárt útlevél használata
🔹️ büntetett előélet, különös tekintettel erkölcsi vétkek (gyermekzaklatás, erőszak), gyilkosság, nagy értékű lopás és csalás
🔹️ korábbi ESTA elutasítás
🔹️ illegális munkavállalás
🔹️ korábbi kitoloncolás
🔹️ igennel válaszoltál valamelyik biztonsági kérdésre
🔹️ terror- vagy bűnszervezethez való tartozás gyanúja
🔹️ fertőző betegség
🔹️ a neved megegyezik egy körözött személy nevével
🔹️ elveszettnek jelentett útleveled van, melyet később megtaláltál
🔹️ valamelyik légitársaság repüléstől eltiltottak listáján szerepelsz
🔹️ körözött vagy megfigyelt személyek listáján szerepelsz

🟠 Mit tegyek, ha elutasítják az ESTA kérelmemet?
Amennyiben hibát vétettünk a kitöltés során, 10 napot kell várni, amíg újra beadhatjuk a kérelmünket. Ha szándékosan hamis információt adunk meg, végleg elveszthetjük a vízummentességi programban való részvételi lehetőségünket.

Amennyiben nem felelünk meg a vízummentességi program kívánalmainak, igényeljünk céljainknak megfelelő, turista (B2), üzleti (B1) tanulmányi vagy munkáltatói vízumot. Ezek igénylése azonban akár néhány hónapot is igénybe vehet.

🟠 Mire van szükségem a sikeres határátlépéshez?
Kötelező:
🔹️
érvényes útlevél
🔹️ elfogadott ESTA kérelem vagy vízum
🔹️ visszaútra vagy tovább utazásra szóló jegy
🔹️ a tartózkodás tartamának megfelelő anyagi bázis
🔹️ szállás adatai

Javasolt:
🔹️
Amennyiben rokonoknál, ismerősöknél szállunk meg, nem kívánalom a “meghívólevél”, viszont sokan a biztonság kedvéért maguknál tartják. A “levél” legyen rövid, lényegre törő. Tartalmazza a kapcsolat formáját (barát, családtag), nevet, címet, telefonszámot.
🔹️ Legyen nálunk a szállás visszaigazoló e-mailje, a befizetési számla másolata.
🔹️ Belépőjegyek, múzeumfoglalások, vonatjegyek, stb. másolata.
🔹️ Kérhetünk munkáltatói igazolást is.
🔹️ Amennyiben nincs megfelelő pénzalapunk, vagy nem futja szállásra, ha módunkban áll, éljünk a szponzor lehetőségével. Szponzor lehet Amerikában legálisan tartózkodó családtag, rokon, barát, ismerős, aki írásban nyilatkozik arról, hogy tartózkodásunk ideje alatt felelősséget vállal értünk anyagilag, esetleg szállást is biztosít. A szponzor neve, elérhetősége, nyilatkozata feltétlen legyen nálunk a határátlépésnél (szponzor tudnivalók, dokumentumok itt).

 


Hivatalosan 72 órával utazás előtt javasolt az ESTA megigénylése, de a jóváhagyás a legtöbbször perceken belül megérkezik, vagyis szükséghelyzetben is működik.

 

🟠 Mit fognak kérdezni tőlem?
🔹️ A legtöbb esetben a határőr csak a tartózkodás időtartamára, céljára (üzleti vagy személyes) kérdez, illetve megkérdezi, hogy hol szállunk meg.
🔹️ Az interjúhoz ujjlenyomatvétel és fotó készítése is tartozik. A vámtiszt végezetül bebélyegzi a tartózkodási engedélyt az útlevelünkbe. Mindig ellenőrizzük a dátumot. Néha nem kapjuk meg a teljes 90 napot.

🟠 Mennyi pénzt jelent a tartózkodás tartamának megfelelő anyagi bázis?
Ez nem meghatározott összeget jelent, hanem azt, hogy legyen elegendő pénzünk az útitervben felvázoltakra. Legyen elegendő pénzünk közlekedésre, tervezett múzeumjegyekre, belépőkre. Ha ezeket előre megvesszük, számla másolatuk legyen nálunk, hogy jelezzük, ezekre már nem kell költenünk. Ezen kívül legyen pénzünk ennivalóra. Amennyiben barátnál, családtagnál szállunk meg, a meghívólevélbe beleírhatják, hogy az étkezésünket is megoldják.

🟠 Milyen helyzetben tagadhatják meg tőlem a belépést?
Abban az esetben, ha nem az engedélyünknek megfelelő célzattal akarunk bejutni az országba. El sem hinnétek, hogy mennyien nem tájékozódnak megfelelően az amerikai vízumrendszerről, a munkavállalás szabályairól, illetve bíznak meg kétes oldalak által hirdetett munkavállalási lehetőségekben.

A határőr visszafordíthat, ha az a benyomása, hogy nem szándékozunk hazatérni, illetve, ha azt gyanítja, hogy feketén szándékozunk dolgozni. A túl gyakori és szabályos időközönkénti határátlépés erre (is) utalhat.

🟠 Hogyan viselkedjek a belépés során?
A kérdésekre válaszoljunk röviden, magabiztosan, egyértelműen, ne komolytalankodjunk és főleg ne kapjuk fel a vizet. Az átvilágítást, esetleges motozást, a csomagok ellenőrzését nem tagadhatjuk meg. Amennyiben nem beszélünk angolul, még a repülőn próbáljunk meg olyanokhoz csatlakozni, akik segíthetnek a határnál. Ez megengedett. Komolyabb probléma esetén tolmácsot kell biztosítaniuk.

🟠 Dublini átszállással utazunk New Yorkba. Azt mondták, hogy minket már a dublini repülőtéren lecsekkolnak és odaát már nem lesz ellenőrzés. Igaz ez?
Igaz. 6 ország 15 repterén, köztük Dublinban, úgynevezett Preclearance locations, elő-vámellenőrző állomások működnek. Ezek a stratégiailag fontos repterek segítik a vámügy munkáját a bűnelhárításban, az utazóknak szintén előnyt jelent, mivel kevesebbet kell várakozniuk az amerikai célállomáson. Az Egyesült Államok Vám és Határőrsége további országokban tervezi ezen rendszer bevezetését. Az elő-vámellenőrző állomások listáját itt olvashatjátok.

🟠 Mi történik, ha túltartózkodok?
Már 1 napos túltartózkodás is komoly következményekkel járhat. A maximum 180 napot túltartózkodó, de önszántukból az országot elhagyó külföldi állampolgárokat 3 évre kitilthatják az Egyesült Államokból. Az egy évnél tovább túltartózkodó, de önszántukból az országot elhagyó külföldi állampolgárokat 10 évre is kitilthatják. Soha többet nem igényelhetünk ESTA-t.

🟠 Utószó
Az Egyesült Államok hatóságai a vonatkozó jogszabályokat az országba belépni kívánó és már ott tartózkodó valamennyi külföldi állampolgár esetében szigorúan alkalmazzák, de a magyar belépőket az átlagnál is jobban átvilágítják. 2016-ban mi vezettük az illegálisan maradók listáját. 82.533 beutazóból 2272-en maradtak az USA-ban a tartózkodás maximális időtartamának lejárta után. Ez az arány (2,75%) jóval magasabb mint a vízummentességi programban résztvevő 38 tagországban (0,68%).

 

Ha készen állsz az amerikai utazásod kiválasztására, a cikk befejezését követően látogass el weboldalunkra, és kérj ajánlatot!

Mostmár készen állsz a kiszemelt amerikai utadra? Kattints az amerikaneked.com-ra, és kérj ajánlatot!