Ezért kell levenni a cipőt a reptéri biztonsági ellenőrzésnél

Az, hogy miért limitált a gépre felvihető folyadékmennyiség viszonylag közismert tény, azon azonban sokan még most is meglepődnek, ha arra kéri őket a biztonsági őr, hogy vegyék le a cipőjüket.  

Ma már szinte lehetetlen elképzelni, hogy kb. 50 éve még úgy repültek az emberek, mintha csak buszra szállnának: kimentek a reptérre, felmutatták a beszállókártyát és már fent is voltak a gépen. Ma már akár feladott poggyásszal érkezünk, akár csak kis hátizsákkal, fel kell készülünk arra, hogy a biztonsági ellenőrzésnél akár órás sor is kialakulhat, de sorok nélkül is kész logisztika átjutni az ellenőrzésen. Kabát, óra, sál, táska le, laptop és gondosan előre bezacskózott 100 ml-s folyadékok ki a táskából, cipő le. Majd indulhat újra az öltözködés.


fotó: shutterstock.com

 

Ahogy sok más biztonsági szabály, ez is 2001-ben született és egy terrorcselekményhez köthető. Pár hónappal szeptember 11 után, Richard Colvin Reid – akit a köznyelv csak a „Cipőbombázóként” emleget –  üreges talpú cipőjébe tömött robbanóanyagot, de szerencsére nem sikerült felrobbantania a Párizsból Miamiba tartó járatot. Ezután az eset után döntött úgy a TSA (Transportation Security Administration – az amerikai közlekedésbiztonsági szervezet), hogy a cipők átvizsgálása is a biztonsági ellenőrzés része lesz. Eleinte véletlenszerűen ellenőrizték a lábbeliket, 2006 óta azonban kötelező a cipőt is levenni az ellenőrzésen. Ezt a protokollt pedig világszerte számos repülőtér átvette.


fotó: shutterstock.com

 

Európai reptereken a gyakorlat gyakran eltérő, sokszor csak a nagyobb cipőket, bakancsokat, csizmákat, esetleg sportcipőket vetetik le az utasokkal. Tehát az olyan cipőket, amelyekben el lehet rejteni valamit. Ilyenkor, hogy ne zokniban kelljen átsétálnod az ellenőrzésen felvehetsz egy lábra húzható zacskót, ezt általában oldalt, a biztonsági kapu mellett találod, a cipődet pedig a biztonsági szalagon áthaladó tálcára kell helyezned.

Ahhoz, hogy minél egyszerűbb legyen a biztonsági ellenőrzés, javasoljuk, hogy olyan cipőt válassz az utazáshoz, amelybe könnyű belebújni, így időt és bosszúságot spórolhatsz meg magadnak. Egyébként is az a legjobb, ha a nyaraláshoz egy strapabíró, de kényelmes lábbelit választasz, amely jól bírja a hosszú városnéző sétákat az aszfalton és megkímél attól, hogy megfájduljon a lábad az így gyűjtött kilométerek alatt.

ÁRON / 

forrás: utazomajom