A csodálatos Antilop-kanyon

Az Antilop-kanyon Amerika egyik legnépszerűbb, legtöbbet fényképezett keskeny vízvájta kanyonja. A navahók földjén található, az Arizona állambeli Page város közelében. Két szakasza vált a fotózók közt híressé: a Felső Antilop-kanyon (Hasadék) és az Alsó Antilop-kanyon (Dugóhúzó).

 

Az Antilop-kanyont a homokkő eróziója alakította ki, amelyet elsősorban a futóárvizek, illetve egyéb felszínalakító tényezők okoztak. A Felső Antilop-kanyon a látogatottabb a kanyonok közül, egyrészt mert bejárata és teljes járata a “földszinten” van és nem kell hozzá mászni, másrészt a kanyonok különleges jelensége, a fényoszlop-képződés sokkal gyakoribb itt, mint az Alsó Antilop-kanyonban. A fényoszlopok leggyakrabban a nyári hónapokban jelennek meg, amikor a nap magasan áll.

 

Az Antilop-kanyont csak vezetővel együtt látogatják a turisták, részben mert az esős évszakban a gyorsáradások (flash flood) rendkívül veszélyessé teszik. Elég, hogy a kanyontól több tucat mérföldnyi távolságra eső essen, és a kanyont szinte előzetes jelek nélkül hirtelen vadul rohanó ár öntheti el. 1997. augusztus 12-én egy ilyen gyorsáradás tizenegy turistát ölt meg az Alsó Antilop-kanyonban, pedig aznap a helyszínen alig esett eső.

 

Az Antilop-kanyont csak vezetővel együtt látogatják a turisták.

 

A “Shaped by Time” címet viselő time-lapse alkotásban sziklák, kanyonok, barlangok és szurdokok tűnnek fel – köztük az Antilope-kanyon. Nézd meg ezt is, kattints ide.

 

Psszt! Mielőtt kilépnél, használd ki a lehetőséget, és lesd meg 17 napos National Parks Grand Tour ajánlatunkat!

 

 

forrás: www.erdekesvilag.hu