USA beutazási feltételek: ezek a leggyakoribb kérdések és a hozzájuk tartozó válaszok

A Fehér Ház október 26-án közzétette a naprakész, részletes tájékoztatót az Egyesült Államokba utazó külföldi állampolgárok számára. Megmutatjuk a legfontosabb tudnivalókat, a választ a leggyakoribb kérdésekre.


🔶️
Mikortól lehet beutazni az Egyesült Államok területére?
2021. november 8-tól.

 

🔶️ Melyek a belépés feltételei?

1. Teljesen oltott státusz és oltási igazolás

🔷Részletek


🔹️
1a Kik számítanak teljesen oltottnak?
Mindazok, akiket az FDA (Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal) vagy a WHO által engedélyezett/sürgősségi felhasználási engedélyt kapott vakcinák egyikével vagy keverékével oltottak.
Két-fázisú oltás esetében a második oltás után 14 nappal, egy-fázisú oltás esetében az oltás után 14 nappal tekinthető az egyén teljesen oltottnak.
Keresztoltással lehet utazni, de természetesen a kombinált oltás nem feltétel. Csak az engedélyezett vakcinák keresztoltása elfogadott az első szériában.
Példák a nem elfogadott oltási státuszra:
▪️fertőzéssel szerzett immunitás és egy kétfázisú vakcina 1 oltása

▪️Szputnyik és egy két-fázisú vakcina egy oltása emlékeztető oltásként

 

🔹️1b Oltási igazolás feltételei:

Az oltási igazoláson szereplő névnek és születési dátumnak egyeznie kell az utazó adataival.
Az igazoláson szereplő oltás(ok)nak szerepelnie kell az elfogadott vakcina listán.
A vakcina gyártójának és az oltás időpontjának szerepelnie kell az igazoláson.

Az utazáshoz mindenképpen oltási igazolás felmutatására lesz szükséged, melyet az EESZT-ből tudtok letölteni: https://www.eeszt.gov.hu/hu/nyito-oldal

A bejelentkezést követően a Főoldalon lesz a Digitális Covid Igazolás vagy fent a menüben az Uniós COVID igazolvány melyre kattintva ugyanaz jön fel. Az igazolásokhoz az Oltási igazolvány checkbox pipálása után juttok, töltsétek le és nyomtassátok ki az első és az ismétlő oltás igazolást is, mindegyikre szükség lesz. Lehetőség van az EESZT mobil applikáció használatára is amiben szintén elérhetőek az igazolások

▪️Az oltási igazolások részletes kritériumai és fajtái: https://www.cdc.gov/…/trav…/proof-of-vaccination.html…

🔹️Az utazók kapcsolatait is nyomon követik majd a vírus terjedésének megakadályozása érdekében. Az utazóknak meg kell adni az elérhetőségüket (cím, telefon, email), amennyiben a CDC kontaktus követői kapcsolatba akarnak lépni velük. Ezt is a légitársaság bonyolítja.

🔶️ Melyik vakcinákat fogadják el?

Moderna
Pfizer/BioNTech
Janssen/J&J (egy-fázisú)
AstraZeneca
Covishield
BIBP/Sinopharm
Sinovac

Az orosz Szputnyik vakcinát még nem fogadta el a WHO, így nem szerepel a listán. Minden valószínűség szerint, amint elfogadják, felkerül a listára. Addig megoldás lehet a Janssen oltás harmadiknak, de ezt a szakemberek nem javasolják, hanem inkább 2 Pfizert akkor már. Egyébként aki felvette a harmadik oltását, neki az ESZT-ből kinyomtatott hivatalos uniós digitális oltási igazoláson – amit az USA elfogad – az szerepel hogy 3 oltás és a típusánál az utolsó van csak feltüntetve, az előzménynek nincsen nyoma jelenleg. A döntés egyéni felelősség természetesen.

🔶️ Van karantén kötelezettség belépéskor?

Nincs.

Az illetékes magyar hatóságok által kiállított érvényes védettségi igazolvány és az érvényes személyazonosító okmány birtokában annak tulajdonosa, illetve a vele együtt utazó, felügyelete alá tartozó, 18. évet be nem töltött személyek korlátozás nélkül hazatérhetnek/beutazhatnak Magyarország területére. Ugyancsak korlátozás nélkül beutazhat/hazatérhet az a magyar állampolgár, aki az Európai Unióban, illetve a Magyarországon engedélyezett, COVID-19 elleni oltóanyaggal került beoltásra és az oltási igazolás birtokában magyar védettségi igazolvány kiállításával kapcsolatos kérelmet kíván kormányablakban személyesen benyújtani.

 

🔶️ Kik képeznek kivételt az oltási feltételek alól?

18 év alatti gyermekeknek nem kötelező az oltás.

A további kivételek listája itt található: https://www.cdc.gov/…/trav…/proof-of-vaccination.html…

🔶️ Amerikai állampolgárok és állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezők beutazási feltételei:

 

🔶️ Hivatalos forrásanyag:

Gyerünk, mostmár nincs megállás! A jó hírek után egyből nézd meg, milyen amerikai utazásokat kínálunk, a legjobb piacon található árakért – irány az Amerika Neked!