MKEH az Amerika Neked-ről

Utazási irodás körökben szúrt szemet az Amerika Neked elnevezésű weboldal, amely amerikai utazásokat hirdet, és úgy is tűnhet, hogy a szolgáltató utazási csomagokat értékesít. Az oldalt jelentették a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) felé, miután felmerült a fekete utazásszervezés gyanúja, a hivatal azonban arra jutott, hogy a vállalkozó csak tanácsadást végez.

Az amerikaneked.hu-n található információk szerint az oldal üzemeltetője Birtók Bence, aki elmondása szerint hosszabb ideig élt és tanult Amerikában, rengeteget utazott, ennek megfelelően kitapasztalta – különösen Amerika kapcsán –, hogyan érdemes ezeket az utakat lebonyolítani. „Egy amerikai utazás nagyon komplex és a hazai, európai szokásoktól sok esetben igen eltérő. A megfelelő helyismeretek hiányában rendkívül nehéz, valamint költség-, energia- és időigényes egy ilyen út önálló megvalósítása. Mivel imádom Amerikát és nagyon jól kiismertem már, ezért szeretnék segíteni azoknak, akik ilyen túrát terveznének a jövőben, hogy igazán átélhessék ezen utak varázsát megfizethető áron!” – olvasható az oldalon.

Az oldalon az olvasókat arról is tájékoztatják, hogy mire számíthatnak. Eszerint többek között a legütősebb utazási javaslatokra személyre szabva, fantasztikus árakra rejtett költségek nélkül, rengeteg idő, energia és pénz megspórolására, számtalan hasznos tippre, programjavaslatra, útleírásra, térképekre, tartalmas útra és szuper, kedvező árú szálláshelyekre. Az oldal üzemeltetője szerint kockázat nincs, az út árát nem neki kell fizetni, hanem közvetlenül a szolgáltatóknak, személyes találkozón lehet átbeszélni minden részletet, és egy megbízási szerződés megkötése után számlát is kap az ügyfél konzultációs/tanácsadási díjról.Miután az Amerika Neked oldalt jelentették az MKEH felé – fekete utazásszervezés gyanújával –, a hivatal megkezdte a vizsgálódást, és arra jutottak, hogy ebben az esetben nincs szó illegális utazásszervezésről.

Az ügyben közigazgatási hatósági eljárást indult a kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatással kapcsolatos tényállás tisztázása miatt. A hatósági ellenőrzés során megállapították, hogy Birtók Bence egyéni vállalkozó hirdet ugyan olyan utazási szolgáltatásokat, melyek egyértelműen megfeleltethetőek az utazási csomag kritériumainak, de utazásszervező tevékenység nem állt fent, mivel az utazási szolgáltatások összeállítása igen, de azok nyújtása nem történt meg. A vállalkozó tanácsadói tevékenységet végez, az utasok részéről befizetéseket nem fogad, pénzügyi tranzakció közvetlenül az utas és az egyes szolgáltatások nyújtói közt zajlik. Az utazásszervezői tevékenység üzletszerű gazdasági tevékenység keretében személyszállítási, szállás- és egyéb turisztikai szolgáltatások (így különösen étkezés, idegenvezetés, szórakoztató, illetve kulturális program) közül legalább kettőnek az együttesét tartalmazó szolgáltatás összeállítása és nyújtása. Utazásszervezői tevékenységről tehát akkor beszélhetünk, amennyiben legalább két turisztikai szolgáltatás összeállítását és nyújtását végzik üzletszerűen. Az egyes weboldalakon és közösségi oldalon történő promotálás és hirdetés még nem szolgáltatásnyújtás.