Kuba festői tája: a Viñales-völgy

Kuba kapcsán biztosan a szivar, Havanna, a rum jut először eszedbe, éppen ezért azt kevesen tudják, hogy a karibi ország mennyi festői szépségű tájjal rendelkezik. Ezek közül most a Viñales-völgyet mutatjuk be, Neked.

Kuba nyugati részén, a Pinar del Rio provinciában található ez a gyönyörű völgy. Az egész terület a Sierra de los Organos hegyvidék része, és körülötte találhatóak egész Kuba legjelentősebb természeti szépségei, a mogoták. Valójában ezek hatalmas mészkő sziklák, amelyek úgy néznek ki, mintha az égből pottyantak volna bele a földbe. Még a jura időszakban hozta létre őket az erózió, mára pedig sűrű növényzet fedi a felszínüket.

 

Viñales-völgy Nemzeti Park

A helyi természet szépsége nem új felfedezés, sok éve ismert és 1999-től már az UNESCO listáján is megtalálható. Ugyanebben az évben nyerte el a nemzeti park státuszt, köszönhetően annak, ahogyan a helyi lakosok ápolják, művelik a földjeiket. Az itteni kis falucskák is megőrizték az eredeti formájukat, ennek megfelelően hűen tükrözi Kuba és a Karib-szigetek kulturális fejlődését.

 

Egy másik érdekesség, ami vonzóvá teszi ezt a helyet, az a dohány kiváló minősége, amelyet itt nagyban termesztenek. A termékeny, vörös talaj kiváló körülményeket biztosít a rizs termesztéséhez is. Ha jobban meg szeretnéd ismerni a termesztés és a feldolgozás hagyományos folyamatát, nyugodtan kérdezz rá a helyi lakosoknál. Nagyon szívesen mesélnek e szokás rejtelmeiről és az általuk használt, egyedi faeszközökről.

 

 

A visszafogott idegenforgalom miatt tökéletes ez a hely a túrázni vágyóknak, lovaglásra vagy biciklizésre. Biciklin kívül lehetőség van motort is bérelni, amivel gyorsabban feljuthatsz a hegytetőkre. Nagyon gyakoriak és kedveltek a kirándulások a távolabbi szigetkhez is, mint pl. Maria la Gorda, Cayo Levisa vagy Cayo Juitas. De ha nem szeretnéd elhagyni a völgyet, akkor járd be a mogotákat. Némelyik mélyén barlangok kanyarognak, ezek közül is nagyon közkedvelt a Cuevas de Santo Tomas barlangrendszer. Fantasztikus élményekkel gazdagodhatsz a karsztbarlangban is – ebben a rendszerben, ahol a belmagasság helyenként eléri a 100 méteres magasságot is, csónakázhatsz is egy föld alatti folyón. Egyes részei könnyen megközelíthetőek, de néhányhoz elkél a motorcsónak is.

 

A barlangok megtekintését érdemes jól időzíteni – reggelre vagy estére ne tervezz semmit, inkább hagyd magad lenyűgözni a gyönyörű napfelkeltés vagy naplementés kilátásban a mogoták között. Mindenesetre legalább 2 napot szánj rá a völgy bejárására, hogy ne maradhass le egyik pompás helyszínről sem.

 

Viňales a Viňalesben

A völgy nem lakatlan, ahogy az első látásra tűnhet – épp a közepén található az ugyanezt a nevet viselő város, ahonnan gyalog vagy biciklivel is nagyon jól megközelíthető minden látnivaló. Már maga a város is sok érdekességgel rendelkezik – a központban található főtér megőrizte egykori gyarmati jellegét, ahol egy 19. századi templomot is fellelhetsz.

A fő utca mentén sok műemlék rejtőzik, például rábukkanhatsz a függetlenségért harcoló Adele Azcuy egykori házára. Valamint meglátogathatod a művészeti galériát, a Galéria de Arte-t, a Jardin de la Hermanas Carmen y Caridad kertet, vagy csak barangolj a buja, trópusi környezetben. Hétvégére is gazdag programot kínál a város – például nem érdemes kihagyni szombatonként a reggeli termelői piacot sem.

 

Környező látnivalók

A város megismerése után érdemes felfedezni a környező természet csodáit. Nem egészen 2 km-re a várostól húzódik a főút, amely elvezet a meredek Das Hermanas mogotához. Itt, a közelben található az egyik híres kubai ritkaság – a hatalmas, 180 méter hosszú falfestmény, a Mural de la Prehistoria. Fidel Castro engedélyével készült, és az emberiség fejlődését ábrázolja. Hogy mi benne a legjobb? Többek között az, hogy fizetni sem kell a festmény megtekintéséért, ugyanis az útról is tökéletesen látható.

Maga a völgy 150 km-re fekszik Havannától, ahova mintegy 3 órás buszozás során juthatsz el. A völgy méretei miatt számolj sok-sok gyaloglással, de a nagyszerű élményekért megéri bejárni az egészet.

 

Kedvet kaptál egy feledhetetlen kubai utazáshoz? Ez teljesen érthető reakció.
Mutatjuk hozzá a legjobb ajánlatokat az amerikaneked.com oldalunkon!

forrás: invia.hu