Beutazási Engedély az Egyesült Államokba

Magyarország része a vízummentességi programnak, amely lehetővé teszi a magyar állampolgárok számára, hogy vízum nélkül utazhassanak az Egyesült Államokba. 2009. január 12-től a vízummentességi program kellékévé vált az elektronikus beutazási engedélyezés (ESTA). Az ESTA egy kérelmező rendszer minden vízummentes országból (köztük Magyarországról) érkező beutazó számára. A vízummentességi program látogatók milliói számára könnyítette meg az Egyesült Államokba történő beutazást azzal, hogy egyetlen követelménye egy gépi beolvasásra alkalmas útlevél volt. Mostantól a fokozott biztonsági előírások miatt ezen látogatóknak utazásuk előtt beutazási engedélyt (ESTA-t) kell kérvényezniük. Mint mindig, egy, a vízummentes ország által kiállított, gépi beolvasásra alkalmas útlevél vagy e-útlevél ezután is az USA-ba való belépés feltétele. Az ESTA kérelmezés folyamata teljes egészében online történik, az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma  működtetésében.

A beutazási engedély nem vízum. Nem vízummentes országból származó személyek még csak meg sem kísérelhetik beutazási engedély kérelmezését. Az ESTA azt a célt szolgálja, hogy a Belbiztonsági Minisztérium minden vízummentes beutazót átvilágíthasson, mielőtt még elhagynák saját országukat.

A beutazási engedélyt  legalább 1 hónappal az utazás előtt érdemes kérni, mert bár 99,5% a 72 órán belül sikeresen jóváhagyott kérvények száma, sikertelen ESTA jelentkezés esetén turista vízumot kell kérni, aminek akár több hét lehet az átfutási ideje.

Figyelmeztetés: Sok oldalon kínálnak ESTA engedély igénylést, de nem mindegyik hivatalos forrás és van, ahol akár 5-6x annyit kérnek érte, mint a valós ára! Ebben is fogok segíteni!